Nem tokaji, kínai
Tudják-e, hogy például az abalone kagylóhoz, a pekingi kacsához, a kantoni dim sum-hoz és a kung pao csirkéhez milyen bor illik? Mert ha nem, akkor különösen javallt figyelemmel kísérni Ázsia első borversenyét Hongkongban.
Ez a város, vagy inkább megapolisz már brit gyarmatként is híres volt vásárairól, kiállításairól, s ez a helyzet nemhogy nem romlott, de kifejezetten javult, mióta – 19997-ben – a terület átkerült a Kínai Népköztársaság fennhatósága alá. Az őrségváltást megelőzően sokan aggódtak amiatt, hogy Peking ráerőlteti a maga politikai és társadalmi struktúráit a korábbi koronagyarmatra, ám a világ ámulatára a gyakorlatban éppen az ellenkezője történt. Nem Hongkong vált kommunistává, hanem az anyaország „hongkongizálódott”.
A Különleges Közigazgatási Terület – ez Hongkong hivatalos stá-tusza az országon belül – valójában zavartalanul folytathatja megszokott kapitalista életvitelét, s a „szárazföldi Kína” (ahogy ott az anyaországot előszeretettel nevezik) mint valami laboratóriumból, átveszi a módszereket és ötleteket.
Ezeknek egyik, nem is akármilyen forrása az itteni nemzetközi kiállítási és vásárközpont, ahol egymásnak adnak randevút az ipar és a mezőgazdaság, valamint a tudományok legújabb eredményei az egész világból, ennek megfelelően világszínvonalon.
Alig hihető, de tény: az italok eddig valahogy kimaradtak a vásári ajánlatok sorából, legalábbis nem szerepeltek olyan markáns bemutatókkal, mint mondjuk az elektronika, a divat, az óragyártás vagy a játékok. A jég tavaly tört meg, amikor is a Hongkongi Különleges Közigazgatási Terület kormánya eltörölte a borra kivetett vámokat, a Hong Kong Trade Development Council (HKTDC) pedig ennek nyomán haladéktalanul megrendezte az első Hongkongi Nemzetközi Borvásárt 2008. augusztusában.
Az esemény meglehetősen komoly sikerrel zárult, és a további tapasztalatok és eredmények elérése érdekében úgy döntöttek, hogy Ázsia legtekintélyesebb borszakértőivel és a világ egyik legismertebb bor- és szeszesitalverseny szervezőjével karöltve meghirdetik az első ázsiai bor-versenyt, amely a HKTDC Hongkongi nemzetközi Bor- és Szeszipari Kiállítása keretei között zajlik, 2009. november 4-6. között.
A londoni szervezésű Nemzetközi Bor- és Szeszesitalverseny (IWSC) a világ vezető ilyen jellegű versenye, amely minőségi borokat és szeszesitalokat fedez fel és részesít díjazásban, s ez a negyven-éves hagyományokkal rendelkező megmérettetésre most első ízben kerül sor Ázsiában.
A kísérőrendezvények – mint a borkóstolás, a szemináriumokon és a konferencián való részvétel és a szavazás – eredményei világszerte ismertté válnak, további különleges üzleti értékkel és presztízzsel gazdagítva az eseményt és annak résztvevőit.
A verseny során ázsiai ételeket és borokat társítanak össze, ahol a bírók a tradicionális kínai ételekhez illő, felső kategóriás borokat keresnek, országonként, régiónként, fajtánként és stílusonként kategorizálnak. A verseny során Kína legjobb borát is kiválasztják. A verseny eredményét a 2009-es Hongkongi Nemzetközi Bor- és Szeszipari Kiállítás nyitónapján, november 4-én hirdetik ki a Hong Kong Convention and Exhibition Centre-ben.
Természetesen felettébb kívánatos, hogy az őszi hongkongi borversenyen a magyar borászok is mielőbb, minél nagyobb számban jelentkezzenek, és minél szerteágazóbb választékkal képviseltessék magukat. Boraink, minőségi szeszes italaink nem ismeretlenek ugyan a hongkongiak előtt, de a rendkívül erős nemzetközi felhozatalban minden esélyt meg kell(ene) ragadni, s az első ázsiai verseny nem akármilyen sansz ebben a vonatkozásban. A HKTDC budapesti irodája ez évben is szervez látogatói csoportot a kiállításra.