Nem lehet tudni, honnan érkezik a tojás a magyar piacra

A tojástermelők szerint a vásárló ezeket nem tudja megkülönböztetni a jótól.

2012. április 7., 09:42

Szerző:

Törökországból és az Egyesült Államokból is hoznak be nagymennyiségű tojást az utóbbi napokban.

Végh László, a Tojástermelők Szövetségének elnöke elmondta, az unión kívüli országokból érkező szállítmányok élelmiszerbiztonsági kockázatot is rejthetnek. Egy termelőtől hallották, hogy Törökországból Románián keresztül úgynevezett uniósított tojás érkezett. Az unión kívülről történő behozatal állategészségügyi problémát is felvethet - írja a

hirado.hu .

Az Európai Unió és a termelők komoly összegeket áldoznak a szalmonella elleni kötelező vakcinázásra, az unión kívüli országokban azonban ez nem feltétlenül történik meg, tette hozzá Végh László.

A szövetség elnöke elmondta, a termelők értesítik a hatóságokat, ha ilyen szállítmányról szereznek tudomást, ám az, hogy a vásárló meg tudja különböztetni a biztonságos és jó minőségű tojást a rossz minőségűtől, szinte lehetetlen. Ha jó takarmányt adnak a tyúkoknak például Ukrajnában vagy Törökországban, pontosan olyan jó minőségű tojást fognak tojni, ezt kívülről nem lehet meglátni.

Végh László úgy fogalmazott, a nagytermelők szempontjából az sem jó, hogy sokan a nagyüzemekből átvett több száz állatot termeltetik újra. Ebben az a rossz, hogy csak időlegesen van több áru a piacon, mert ezek az állományok csak rövid ideig használhatóak. Az újra kialakult hiány pedig ismét növeli majd a tojás árát is.