Nagyon fog fájni a válság az IMF szerint

A világgazdasági kilátások még a múlt havi előrejelzésnél is borúsabbak – közölte vasárnap a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

2022. november 14., 08:05

Szerző:

Az IMF szerint még az eddig vártnál is áthatóbb és erőteljesebb recesszió érheti el a világgazdaságot: a tartósan magas és az összes termékcsoportot elérő infláció jelenti a legnagyobb problémát. A pénzromlás megfékezésére a monetáris politika világszerte szigorítással reagált, de a gyenge kínai növekedési lendületet, valamint az Ukrajna elleni orosz invázió okozta folyamatos ellátási zavarok is fokozzák egy recesszió kockázatát – írja a Napi.hu.

A Nemzetközi Valutaalap a múlt hónapban már 2,7 százalékra csökkentette a 2023-ra vonatkozó globális növekedési előrejelzését a korábbi 2,9 százalékos prognózisról. A G20-ak vezetőinek indonéziai csúcstalálkozójára készített blogbejegyezésében az IMF azt írta, hogy a legutóbbi BMI-felmerések megerősítik, hogy a kilátások az eddigieknél is borúsabbak, különösen Európában. 

Az IMF szerint a feldolgozóipari és szolgáltatási tevékenységet mérő beszerzésimenedzser-indexek a 20-as csoport legtöbb nagy gazdaságában egyre erősebb pesszimizmust jeleznek. Mindez pedig arra utal, hogy a gazdasági tevékenység zsugorodni fog, miközben az infláció makacsul magas marad a legnagyobb konjunktúrákban. Az év elején szinte mindegyik G20-as országban javultak a BMI-mutatók, de az ukrajnai háború kezdete óta folyamatos a zsugorodás. Az IMF elemzése szerint a globális széttagoltság „a lefelé mutató kockázatok összefolyását” tetézi.

(Kiemelt kép: Ukrán gabonát szállító teherhajók ellenőrzésükre várva horgonyoznak a Márvány-tengeren, Isztambul partjai előtt 2022. október 22-én. Az Ukrajna ellen 2022. február 24-én indított orosz háború alatt úgynevezett biztonságos folyosókon távozhat az országból a kivitelre szánt ukrán gabona a Fekete-tengeren, majd Isztambulban ellenőrzik, a hivatalos szállítmányon kívül nincs-e más, tiltott rakomány a hajók fedélzetén. MTI/EPA/Erdem Sahin)