Brutálisan sok gyorskölcsönt kellett felvennie az MVM-nek a rezsicsökkentés miatt

A köztulajdonú MVM Energetika 2021-ben nyereséges volt, viszont ehhez csaknem kétezer milliárd forintos gyorskölcsönre is szüksége volt. Ez leginkább a rezsicsökkentés fenntartása miatt volt fontos.

2022. június 3., 15:08

Szerző:

Hatalmas pénzügyi feszültségek tapinthatók ki a magyarországi energiaszolgáltatás jó részét immáron átvevő állami MVM Energetika és leányvállalatai a felszínen nyugalmat tükröző tavalyi éves beszámolóiban – írta a Népszava.

Az MVM csoport nemzetközi számviteli elvek alapján 282 milliárdos nyereséget mutatott ki 2021-re. Viszont ez csak a „cash flow fedezeti ügyletek” eredménye, az adózott eredménye a cégnek már egymilliárd forintos mínuszban van. Az energiacsoport közleménye szerint ez a 2020-as eredményhez képest hárommilliárd forinttal kedvezőbb. Maga az anyavállalat mintegy ötvenmilliárdos adózott nyereséget ért el, ami a tavaly közölthöz képest közel ötmilliárdos csökkenés.

Viszont a rövid lejáratú kötelezettségek 684 milliárdról 2,6 ezer milliárd fölé ugrottak. Vagyis az MVM a beleöntött közpénz-százmilliárdok mellett a 2020-as szintnél kétezermilliárddal több „gyorskölcsönt” is felvett. Az energiaértékesítésből befolyó, csoportszintű bevételek és ráfordítások 1,4 ezer milliárdról 2,9 ezer milliárdra ugrottak. A földgázért a 2020-as 525 milliárd után tavaly már 1457 milliárdot fizettek. Vagyis az MVM tavaly háromszor többet fizetett az orosz gázért, mint 2020-ban.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)