Visszatértünk a régi szoci megoldáshoz az autóvásárlásban is

Várni kell. Ilyen helyzetben régóta nem voltak az autógyártók, hiszen sorban állás van az autókért világszerte, ez a helyzet Nyugat-Európában éppúgy, mint az Egyesült Államokban és természetesen Magyarországon is.

2022. május 31., 09:08

Szerző:

„Ha most érne véget az ukrajnai háború és szűnne meg Kínában a koronavírus-járvány újabb hulláma, akkor is évekig tartana az autóipar helyreállása”mondta az Infórádióban Szécsényi Gábor. Az Autó című szaklap főszerkesztője szerint a jelenlegi állapotok közt előfordulhat, hogy akár egy évet is várni kell egy autóra.

Kezdetben a koronavírus miatt elakadtak a szállítási láncok, tehát egyrészt nem készültek a jelentős részben Kínából hozott alkatrészek, másrészt ami készült is, szállítmányozási problémák miatt nem jutott el a gyárakba. Erre érkezett a chiphiány, és a harmadik az orosz–ukrán háború február vége óta, ami miatt megemelkedtek az alapanyagárak.

„Ráadásul több beszállító települt Ukrajnába éppen a koronavírus miatt, ha már Kínából problémás a beszerezés, hozzuk közelebb a gyártást, de még mindig legyen olcsó, hiszen az ukrán munkaerő jelentősen olcsóbb, mint az európai”

– mondta a szakértő, de hozzátette, van egy még újabb baj, hiszen újra támad a koronavírus Kínában, ezért csökken a kínai piac, újra gond van az onnan érkező alkatrészekkel.

(Kiemelt képünk: A Mercedes magyarországi gyára 2020. április 28-án újraindította üzemét. A gyártást március közepén függesztették fel itt az új COVID-19 koronavírus járvány közepette. Fotó: Dudar SZILARD / MERCEDES-BENZ / AFP)

16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.