Maradt az alapkamat, erősödésbe kezdett a forint

Nem változtatott a jegybanki alapkamat tavaly szeptember óta hatályos 13,0 százalékos szintjén, de az egynapos betéti gyorstenderek és devizacsere-tenderek esetében a korábbiaknál 100 bázisponttal alacsonyabb lett mától a kamatszint.

2023. május 23., 14:53

Szerző:

A keddi kamatmeghatározó ülésen a Magyar Nemzet Bank döntése szerint a kamatfolyosó felső széle 20,5 százalékról 100 bázisponttal, 19,5 százalékra csökkent.

A kamatfolyosó alsó szélét változatlanul 12,5 százalékon hagyta a testület.

A döntés kihirdetése után erősödésnek indult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben. A bejelentést követő öt perc után az euró árfolyama 376,31 forinton, a frank 387,12 forinton, a dollár pedig 349,07 forinton állt. Közvetlenül a kamatdöntés ismertetése előtt az eurót 376,65 forinton, a frankot 388,15 forinton, a dollárt 349,55 forinton jegyezték.

Délután döntött arról is a Monetáris Tanács, hogy az egynapos betéti gyorstenderek és devizacsere-tenderek esetében a korábbiaknál 100 bázisponttal alacsonyabb kamatszint alkalmazását tartja indokoltnak. A testület arról is döntött, hogy a kötelező tartalék választható részére fizetett kamatot 100 bázisponttal, 18 százalékról 17 százalékra csökkenti szerdai hatállyal. 

Matolcsy: elindul az infláció csökkenése

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a kamatdöntést követő online sajtótájékoztatón közölte, hogy ezzel elindult a kamatkörnyezet normalizációja, „mostanra beértek a jegybank korábbi monetáris politikai szigorító döntései”. Hangsúlyozta, hogy az inflációs tető után megindult a dezinfláció, azaz az infláció csökkenése.

A korábbi két évben jellemző ikerdeficit után az elmúlt időszakban külső és belső tényezők következtében tartósan és jelentős mértékben javult a hazai pénzügyi piacok stabilitása, nincs a korábbihoz hasonló inflációs nyomás. Ugyanakkor valószínűleg még hosszabb ideig nem lehet szó az alapkamat csökkentéséről - mondta a jegybank elnöke.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: stevepb/Pixabay)