Minden negyedik cég sáros az építőiparban

A többi ágazathoz képest itt a legtöbb a fekete munka is. 

2021. augusztus 18., 07:50

Szerző:

Az idén eddig a több mint kétezer építőipari ellenőrzésből 550 esetben talált jogsértést az adóhivatal – derül ki a februárban felállított gazdaságfehérítő bizottság jelentéséből. Izer Norbert arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az építkezéseken más ágazatokkal összehasonlítva a feketén foglalkoztatottak aránya igen magas, ezt igazolja az építőipari ellenőrzések idei mérlege is, amely szerint csaknem 160 munkavállalót jelentettek be késedelmesen, 850 alkalmazottat pedig illegálisan, bejelentés és így mindenféle biztosítás nélkül dolgoztattak.

A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára szerint a munkavállalók részéről is egyre erősebb az igény a szabályos foglalkoztatásra, mégis sokan csak az ellenőrzéskor szembesültek azzal, hogy a cég bejelentés nélkül alkalmazza őket. Izer Norbert szerint a gazdaságfehérítő bizottságban végzett munka most is kifizetődő lehet, 2013 és 2019 között ugyanis kétezer milliárd forintot már beszedett az állam a korábban a feketegazdaságban tevékenykedő szereplőktől.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: A Rákóczi híd és a felújítás alatt álló déli összekötő vasúti híd 2020. december 26-án. MTI/Máthé Zoltán)