Még több bio-terméket kíván a svéd piac

Az utóbbi évek megváltozott fogyasztási szokásainak köszönhetően egyre többen keresik és vásárolják a helyben, illetve a környezettudatos és társadalmi szempontból etikus módon előállított élelmiszereket. A svéd szövetkezetek, gazdák és kistermelők együtt is alig képesek kielégíteni a piacot, s a vásárlók kívánságait.

2011. október 16., 10:23

Egyre többen vagyunk – különösen a negyven év alatti korosztályokhoz tartozó svédek – akik alaposan megforgatják az üzletek polcaira tett élelmiszereket, a bio előéletre utaló, azt igazoló kis címkék után kutatva, mielőtt aztán az aznapi betevővel megpakolt nagy barna papírzacskóval hazafelé vennénk az utat.

Az egyre hódító egészségesebb életmód, érthetően, növekvő igényt támaszt a vegyszermentesen és energiatakarékosan, etikusan megtermelt élelmiszerek iránt. Ezek a természetes alapanyagok és késztermékek már megtalálhatók minden élelmiszerboltban, alig valamennyivel drágábban, mint a többi... Azonban, szezonról szezonra még többre mutatkozik igény. Ebben szerepet játszottak a folyamatosan mindenfelé elszórt felvilágosító cikkek, reklámok – és persze, a saját megjavult közérzetünk megtapasztalása is.


A fellépő bio-hiányt látva, a kormány most elhatározta, megvizsgálja, milyen lehetőség van a természetes módon előállított élelmiszerek kínálatának növelésére – holott ezek behozatala már eddig számottevőnek volt mondható. A gazdák anyagi ösztönzésre is számíthatnak majd az államtól. A miniszterelnök arra kérte szakminiszterét, mozgasson meg minden követ, mind idehaza, mind Európa-szerte...

Íme, itt a kiváló lehetőség a piacot kereső magyar gyümölcs- és zöldségtermelőknek is!

Forrás:

DN