MÁV Cargo-privatizáció: külföldön díjazzák

Bár az ellenzék vehemensen támadja és korrupcióval vádol, a szakszervezetek bírálják, a MÁV Cargo tavalyi eladását minősítették külföldi szakemberek az év legjobb privatizációjának. A fő indok az elért rendkívül magas ár.

2008. június 6., 18:49

A MÁV és a MÁV Cargo privatizációjában segédkező két tanácsadó, az UniCredit-CAIB és a The Boston Consulting Group kapta az európai, közel-keleti és afrikai térség (EMEA) legjobb privatizációjának díját a MÁV Cargo tavalyi eladásáért. Ez volt az első jelentősebb privatizáció Magyarországon, amelynél az értékesítő nem az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. volt, hanem az állami anyavállalat, áll a díjat odaítélő EMEAFinance pénzügyi szakhírügynökség indoklásában. Az első helyezést ez a privatizáció a 2007-es várható nyereséget több mint 33-szorosan meghaladó eladási árral is kiérdemelte.

A MÁV Zrt. és a MÁV Vagyonkezelő Zrt. 2007. május 29-én hirdetett nyilvános kétfordulós pályázatot a MÁV Cargo Zrt. 100 százalékos részvénycsomagjának értékesítésére. A pályázatot 16 pályázó váltotta ki, az első fordulóban 12-en tettek ajánlatot, közülük 7-en jutottak a második fordulóba, végül négyen adták be kötelező vételi ajánlatukat a privatizációra.

A Rail Cargo Ausztria és a GYSEV konzorciuma 102,5 milliárd forintos ajánlatával végzett az élen. A vevő érdekkörében felmerült engedélyezési problémák miatt az ügylet zárása néhány hónapot késik az eredeti tervekhez képest és várhatóan ebben a hónapban záródik le. Ha sikerül a MÁV Cargo átvétele, akkor az osztrák vasúti cégnek leányvállalata révén első ízben sikerül abszolút domináns pozíciót szereznie egy egész ország vasúti teherszállítási piacán.

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

2024. április 26., 10:48

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.