Mától bruttó 266 800 forint a minimálbér

Nem éri el az infláció mértékét az éves emelés és október végén kiderült, hogy mégsem lesz egyszeri százezer forintos bérkompenzáció.

2023. december 1., 10:13

Szerző:

A Versenyszféra és a kormány Állandó Konzultációs Fórumának tagjai (kivéve Magyar Szakszervezeti Szövetség), valamint a kormány a múlt héten hivatalosan is aláírták a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről, valamint a bérnövelési ajánlásról szóló megállapodást. A kormány Facebook oldalán ma arról számolt be, hogy december 1-jén életbe is lépett az emelés, ez pedig azt jelenti, hogy a minimálbér 266 800 forintra, a kötelező bérminimum pedig 326 000 forintra emelkedett. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a januárban esedékes fizetések már a megemelt összeggel érkeznek.

Az emelés melletti érv úgy szólt, hogy a kormányzat szeretné élénkíteni a lakossági fogyasztást, ezért támogatta a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének előrehozását december elsejétől.

A Portfolio írta meg elsőként október végén, hogy végül nem lesz idén egyszeri százezer forintos bérkompenzáció, és azt is megírtuk, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum 15%-kal, illetve 10%-kal emelkedhet.

(Képünk illusztráció / Pixabay)