Magyarázkodik a KSH az infláció miatt

Több közgazdász szerint a 10 százalék alá csökkent infláció kizárólag a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) módszertanával jön ki. A KSH kijelentette, hogy kollégái és vezetői magas szakmai színvonalú munkát végeznek.

2023. december 7., 11:04

Szerző:

Több közgazdász is kételkedik abban, hogy októberben 10 százalék alá csökkent volna az infláció, pontosabban a mutató 9,9 százalékra való csökkenését kizárólag a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) módszertanának tudják be, sőt a korábbi módszertan szerint az infláció októberben valahol 11-12 százalék között lenne, ha a KSH az energiaárakat változatlan súllyal és módon vette volna figyelembe a fogyasztásban – írja a Népszava.

A KSH jelezte, hogy „kollégái és vezetői magas szakmai színvonalú munkát végeznek, olyan szakemberek, akik elhivatottsága megkérdőjelezhetetlen”. Hozzátették azt is, hogy a fogyasztói árak és a bruttó hazai termék számítása is nemzetközileg elfogadott jogszabályok és módszertani útmutatók szerint történik. A kétségek azonban megmaradtak – írja az enpenzem A KSH a frissen megjelent szakértői cikkben hangsúlyozta, hogy nem változtattak a módszertanon tavaly augusztus óta.

Ebben azt írja a hivatal, hogy az infláció számítása teljes mértékben az európai statisztikai irányelvekkel összhangban történik (kiemelten az Európai Bizottság 2020/1148. számú végrehajtási rendeletére, valamint az Eurostat HICP Methodological Manual című kiadványára támaszkodva), amit az Eurostat szakemberei rendszeresen ellenőriznek, ezzel támasztva alá a publikált adatok helytállóságát. Hozzáteszi, hogy: „A magyar háztartások fogyasztási szerkezetéből kifolyólag az inflációs mutatóban jelentős súlya van a háztartási energiának, amivel kapcsolatban a gáz és az elektromos energia lakossági áráról szóló kormányrendeletek 2022 nyarán történt módosítása új módszertan kialakítását tette szükségessé, amit a KSH szakértői a rendeletek változásával szinte egy időben megalkottak, a róla szóló leírást pedig azonnal közzé is tettük: Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2022.08.08. – Központi Statisztikai Hivatal (ksh.hu). A módszertan kialakítása ez esetben is az európai sztenderdek szerint történt, a mérési nehézségeket áthidalandó az Eurostat HICP Methodological Manual című kiadványának az „egységérték”-re vonatkozó ajánlását követve”.

A KSH tavaly augusztusban felhívta a figyelmet arra, hogy a hazai infláció és a szintén KSH által számított, de elsődlegesen az Eurostat által publikált harmonizált fogyasztóiár-index (HICP) között a módszertani eltérés miatt különbségek lehetnek. „Már dolgozunk az MVM számlázásának átalakításán” – mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Világgazdaság cikke szerint a gazdasági bizottsági meghallgatásán, amikor kérdést kapott a képviselőktől az állami energiaszolgáltató számlázási gyakorlatáról. 

A miniszter szerint sem helyes gyakorlat, hogy „az állampolgár gyorshitelt ad az MVM-nek”. 

(Kiemelt képünkön a KSH épülete. Fotó: Wikipédia)