Alaposan átalakul a hazai ingatlanpiac: a vevők alkupozíciója jelentősen növekszik, csökkennek az árak

2020. április 2., 14:43

Szerző:

“Március közepére az ingatlan.com oldalain mért látogatások száma 44, az érdeklődések száma pedig 59 százalékkal csökkent a február végi állapothoz képest. Ebben az időszakban lépett életbe a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet, ami visszavetette a lakásvásárlási és -eladási kedvet is, de az érintettek úgy tűnik, alkalmazkodni kezdtek az új körülményekhez.

Március utolsó hetében ugyanis a látogatások száma 11 százalékkal, az érdeklődések száma 13 százalékkal nőtt az előző hét naphoz viszonyítva.

Ez még akkor is jelentős, ha az előző heti alacsony számokhoz képest következett be a növekedés” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az adatokból az látszik, hogy az első sokk hatására nem állt le a lakáspiac, bár kétségtelenül alacsony szintről kell felkapaszkodnia – véli Balogh László. A vevők és bérlők is új keresési szokásokat alakítanak ki, hogy minimálisra tudják szorítani a személyes kontaktust egy adásvételi vagy bérleti szerződés megkötéséig.

Az ingatlan.com elemzése szerint a járvány miatti intézkedések, többek között az otthoni munka elterjedése miatt a személyes találkozókat az online kapcsolatok váltották fel.

Az ingatlan.com a biztonságos kapcsolatteremtés érdekében március végén bevezetett egy valós idejű chatszolgáltatást,

áprilistól pedig az ingatlanhirdetésekhez videót is feltölthetnek a tulajdonosok és ingatlanközvetítők.

Az értékesítési folyamat végén esedékes szerződéskötésre is sor kerülhet online, mivel az adásvételben közreműködő ügyvédek egy kamera és számítógép segítségével is ellen tudják jegyezni a szerződéseket.

“Nehéz várakozásokat megfogalmazni a lakásárakkal kapcsolatban, mivel a kínálati árak az előző hónaphoz képest stagnálnak, és az árakra ható tényezőkben még sok a bizonytalanság. Az egyértelműen látszik, hogy

a tranzakciószámok a veszélyhelyzetben csökkennek, emiatt a piacon maradó vevők alkupozíciója jelentősen növekszik”

– véli Balogh László.

A korábbi hónapokhoz képest visszafogottabb vételi és eladási kedv három dologra utal: egyrészt a piaci szereplők átmeneti állapotként tekintenek a rendkívüli helyzetre, és aki teheti, elhalasztja az adásvételt, másrészt az adatokból most már egyértelműen látszik, hogy

az ingatlanpiacon az élet nem állt meg, csak átalakult.

“A harmadik és talán legfontosabb tanulság pedig az, hogy a potenciális vevők és eladók, illetve az őket segítő ingatlanközvetítők is az egészségük épségét és megőrzését tekintik a legfontosabbnak” – mondta Balogh László.