Százmilliárdokat menekítettek a magyarok külföldre

Több mint négyszázhatvan milliárd forintot tartanak külföldi bankoknak a magyarok. 

2023. május 11., 15:01

Szerző:

A háborús félelmek, a kamatot nem fizető magyarországi bankok és a forint rekordalacsony árfolyama együttesen okozhatja, hogy a magyarok banki megtakarításának majdnem nyolcada, azaz majdnem 1800 milliárd forintot tartanak külföldi bankban – írja a bank360.hu

Ezzel párhuzamosan a magyar bankokból többnyire kiveszik pénzüket, tavaly az 560 milliárd forintnyi betéthez képest 700 milliárd forint távozott a hitelintézetekből.

Utoljára nagyobb összeget 2011-2012-ben menekítettek ki az országból, nagyjából 100 milliárd forintot, amelynek hátterében egy kisebb magyarországi bankpánik állt, de még ez sem fogható a mostani helyzethez, és nem is csorbult a magyar bankok iránti bizalom. Sokkal inkább az inflációhoz képesti alacsony kamatok és a forint árfolyamának mélypontja válthatta ki a jelenséget.

Sokan inkább devizabetétbe helyezték megtakarításaikat, és ha már átváltják pénzüket a magyarországi bankok magas számlavezetési és tranzakciós díjai helyett inkább külföldi pénzintézethez fordultak, ahol a kamatok is magasabbak. 

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Frank Hoermann / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)