Elmagyarázta a KSH, hogyan jött ki az egyszámjegyű infláció

Az infláció számítását a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) transzparens módon és az európai statisztikai irányelvekkel összhangban végzi – közölte a KSH az MTI-vel „Az inflációs aktualitások és a számítások háttere” címmel pénteken tartott sajtótájékoztatóját összegző közleményében.

2024. január 12., 14:40

Szerző:

Emlékeztettek arra, hogy az elmúlt időszakban több, szakmailag nem megalapozott, téves megállapítást közlő, méltatlan támadás érte a KSH-t a fogyasztóiár-index számításának módszertanával kapcsolatban. Az adatok, illetve a módszertan értelmezését segítő sajtótájékoztatón – amelyet a 2023. decemberi, illetve a 2023-as éves inflációs adatok publikálásának napján tartottak – Cseh Tímea, a KSH Nemzeti számlák főosztályának vezetője, valamint Gajzágó Imre, a Fogyasztói árak osztály szakértője nyújtott betekintést az inflációszámítás komplex módszertanába. Ismertették az aktuális trendeket, különös figyelemmel az energiaárak alakulására, a szakértői várakozásokra, valamint arra, hogy miért térhet el az egyéni inflációérzékelés a hivatalos adatoktól – írták a közleményben.

Felidézték, hogy a friss adatok szerint a fogyasztói árak 5,5 százalékkal voltak magasabbak 2023 decemberében az egy évvel korábbihoz képest, míg a teljes évet tekintve átlagosan 17,6 százalékkal emelkedtek 2023-ban. A KSH közleménye hangsúlyozza: a fogyasztóiár-index számításának jelenlegi módszertana 2022 augusztusától, a gáz és az elektromos energia lakossági árait érintő kormányrendeletek módosítása [259/2022. (VII. 21.) Korm. rendelet] óta van érvényben, azóta változatlan. Az új módszertan bevezetésével a KSH-t az a cél vezérelte, hogy árstatisztikái a változó jogszabályi környezetben is pontos és hiteles képet adjanak.

A KSH szakemberei kiemelték, hogy az Eurostat – az Európai Unió statisztikai hivatala – folyamatos egyeztetést folytat valamennyi tagállam statisztikai hivatalával. A KSH inflációszámítási módszertana összhangban van az európai statisztikai irányelvekkel – kiemelten az Európai Bizottság 2020/1148. számú végrehajtási rendeletével, valamint az Eurostat HICP Methodological Manual című kiadványában foglaltakkal.

A KSH statisztikáinak minőségét nemzetközileg egységes, szakmailag megalapozott és statisztikai tudományos eljárásokkal kidolgozott módszertanok biztosítják, amelyek nem alkalmazkodnak politikai vagy gazdasági elvárásokhoz – szögezte le a KSH. Ezt erősíti meg az Eurostat független külföldi szakértőinek nemrég kiadott jelentése is (Peer Review Report), amely kiemeli, hogy a KSH által készített statisztikák objektívek, magas színvonalúak és megbízhatóak – tették hozzá a közleményben.

(Kiemelt képünkön a KSH épülete. Fotó: Wikimedia Commons)