Köszönjük a kormány nyugdíjvédelmi programját!

A Budapest Magánnyugdíjpénztár megnövekedett forgalomra számít az újabb pénztári végelszámolásról szóló hírek kapcsán, és felkészülten várja az átlépni kívánó pénztártagokat – jelentette be a nyugdíjkassza.

2012. november 27., 09:19

Az elmúlt időszakban egyre több magánnyugdíjpénztár döntött úgy, hogy végelszámolással megszűnik. A pénztárak megszűnése választás elé állítja tagjaikat: pénztári vagyonukat átlépéssel egy másik pénztárba irányítják vagy visszatérnek az állami rendszerbe. Fontos, hogy aki a magán-nyugdíjpénztári rendszerben akar maradni, idejében jelezze átlépési szándékát – hívja fel a figyelmet a pénztár. Aki ugyanis megszűnő nyugdíjkassza tagja, és nem indítja el idejében az átlépési folyamatot, az automatikusan visszakerül az állami rendszerbe.

A Budapest Magánnyugdíjpénztár – amelynek jelenleg 5345 tagja van, és 16,5 milliárd forintnyi vagyont kezel – közleménye szerint felkészült a pénztárrendszerben maradni szándékozó tagok fogadására – írta az MTI.

Az átlépni szándékozók a pénztár alapítója, a Budapest Bank (BB) bármelyik fiókjában személyesen jelezhetik átlépési szándékukat.

A BB bejelentését feltehetően az OTP Magánnyugdíjpénztár megszűnésének híre motiválta: a cég igazgatótanácsa a kassza végelszámolással történő, jogutód nélküli megszűnésére tesz javaslatot a küldöttközgyűlésnek a december 10-ére összehívott küldöttközgyűlésen. Az OTP pénztár a tagjaival korábban azt közölte, hogy a jövő évtől a kassza valószínűleg nem számíthat az OTP Bank támogatására, ezért két út áll előtte: a tagok által – a befizetett tagdíjon felül – önkéntesen és rendszeresen fizetendő működési célú adományból való fenntartás vagy a végelszámolás. Az előbbire kicsi az esély, tekintve, hogy a levél szerint a kassza taglétszáma 13 530, ebből az idén 1183 fizetett tagdíjat, és mindössze 11-en támogatták működési célú adománnyal is a pénztárt.

Szeptember végén 11 magánnyugdíjpénztár működött, ebből azonban 4 végelszámolás vagy beolvadás alatt állt. A magánnyugdíjpénztárak tagjainak száma a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint szeptember végén 72 347 fő volt.

A szeptember végén működő 11 magánpénztárból 8 veszteséges volt. A magán-nyugdíjpénztári szektor működési vesztesége az első három negyedévben 0,249 milliárd forint volt. A magánkasszák 16,202 milliárd forint befektetési eredményt értek el az első háromnegyed évben, az általuk kezelt portfólió piaci értéke szeptember végén 192,622 milliárd forint volt.

A PSZÁF nemrég publikált kockázati jelentésében úgy vélekedett, hogy ha a szabályozás nem változik, további magánnyugdíj-pénztári végelszámolások és beolvadások várhatók. Jelenleg a tagdíjak 0,9 százalékából kell fedezni a működési kiadásokat, ami viszont nem fedezi ezt. Ha a szabályozás nem változik, a kasszák a működést biztosító bevételként csak a pénztártagok adományaira, illetve – ha pénzügyi (banki, biztosítói hátterű) csoport részeként működnek – a csoport támogatására számíthatnak – mutatott rá a PSZÁF.

16:50

Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) képzési és vállalkozásfejlesztési igazgatójának irodájába lépve nem teljesen az fogad, amire számítottam. Kézfogása business, barátságos mosolya casual. A háttérben szól a zene, a falon zebrás kép lóg és hosszan beszélgetünk a vállalkozói lét sajátosságairól, a kereskedelmi kamarák szerepéről és a személyre szabott segítség fontosságáról.