Fordítva haladunk a zöldítés útján, mint kellene

Ágazati kutatást végzett a hitelbiztosító vállalat: elkeserítő eredményekre jutottak.

2023. szeptember 27., 14:58

Szerző:

Az Atradius Hitelbiztosító kutatásában arra jutott, nem lehet megakadályozni a klímapusztulást az energiaszektor teljes átalakítása nélkül.

Vanek Balázs a vállalat országigazgatója a Jazzy Business Class című műsorában ismertette a tényeket. 

Az igazgató elmondta, hogy drasztikusan romlik a helyzet, ehhez a legnagyobb hozzájárulása pedig az energiatermelésnek van. Az orosz-ukrán háború hatására sokan álltak át az olcsó szénből előállítható energiára a gáz és az olaj helyett – például Kína, India és az Egyesült Államok is – emiatt pont fordítva haladunk a zöldítés útján, mint kellene. 

A hatékony környezetvédelemhez együttműködésre van szükség a szakértő meglátása szerint. Brazília és Kanada kitűzte, hogy 2050-re karbonsemlegesek legyenek, de ők hiába küszködnek, ha más, nagy kibocsátók nem próbálkoznak hasonlóval a maguk a saját országukban. Vanek azt mondja, egységes, középhosszú távú tervek kellenének, ezzel szemben a rövidtávú tervek dominálnak. 

A kutatás arra jutott, hogy riasztóan alacsony a befektetési kedv a megújuló energiaforrások kutatás-fejlesztése területén és ennek is a szénhez lehet köze. Az abból előállított energiából származó szén-dioxidot fel lehetne fogni és tárolni, de ezek költséges megoldások. Vanek Balázs azt látja a kutatásban, hogy

2030-ra az erre fordított összegnek konkrétan ötszöröződnie kellene ezen a területen. 

Utólag úgy tűnik, 2010 és 2020 között voltak az aranyévek a gazdasági szereplők számára, és azt hitték, alacsony kamatok mellett, végtelenbe nyúló növekedést lehet realizálni hitelből. Ezzel szemben most az látszik, az alacsony kamatok tartósan eltűntek a nagy gazdasági szereplőknél, ezután jött a Covid és az orosz-ukrán háború, ami szintén nehéz helyzetet teremtett a gazdaságban. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Ina FASSBENDER / AFP)

 

15:30

Sajtóinformációk szerint az Európai Bizottság rohamtempóban írhatja át a hatályos vámszabályokat, és még júliusban előállhat velük. Így a filléres termékeket árusító Temu az elemi lényegét veszítheti el.