Kínai kötvényt bocsát ki a magyar állam

Ki lakik ott keleten? Jüanban denominált zöld szuverén Panda!

2021. december 8., 12:37

Szerző:

Magyarország megbízta a Bank of China pénzintézetet kínai jüanban denominált zöld szuverén Panda kötvényt kibocsátásával, ami a jövő héten már le is zárulhat – jelentette be az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója a Reuters hírügynökségnek.

A szerdán ismertetett interjúban Kurali Zoltán azt mondta, hogy ez lesz a kínai hatóságok részéről jóváhagyott első zöld szuverén kötvénykibocsátása Magyarországnak. "A korábbi években általában 1-2 milliárd jüan (1 milliárd jüan=157,4 millió dollár) kötvénykibocsátással jelentkeztünk Kínában, ez a mostani valószínűleg az 1 milliárd jüanhoz lesz közelebb, de ez még nem végleges".

Kurali Zoltán szerint a tranzakció célja, hogy biztosítsák Magyarország folyamatos piaci jelenlétét Kínában.
Magyarország szeptemberben 2,25 milliárd dollár értékben bocsátott ki kötvényeket 10 éves lejáratra, és 2 milliárd dollár értékben kötvényeket 30 éves lejáratra, valamint kibocsátott egy 1 milliárd eurós, hétéves eurókötvényt is.

Az elmúlt hetekben megugrottak a forintban denominált államkötvények hozamai, miután felerősödtek a globális gazdaság kilátásaival kapcsolatos bizonytalanságok a koronavírus-járvány új hulláma miatt és a magyar jegybank többször kamatot emelt a megugrott infláció visszaszorítása érdekében – jegyezte meg a Reuters.

Magyarország múlt héten csütörtökön 4,28 százalékos átlaghozam mellett adott el 5 éves és 4,60 százalékos átlaghozam mellett 10 éves lejáratú államkötvényeket. Kedden ennek a két papírnak a hozama alacsonyabb, 4,09 százalék, illetve 4,36 százalék volt az ÁKK adatai szerint.

Kurali Zoltán a hozamcsökkenéssel kapcsolatban kijelentette: "hogy mára a hozamok egyensúlyi szintre kerültek".

(Kiemelt képünk illusztráció. Kiemelt kép: Óriáspanda egy Chengdu városbeli kutatóközpontban, 2021. március 18-án. Fotó: Imaginechina/AFP)

Tegnap 17:53

Januárban 53 éves mélypontra süllyedt Amerikában a munkanélküliségi ráta. A szabadidős- és vendéglátóipar 128 000 új munkahelyet teremtett, és ezzel az összes ágazat élére állt. Jelentősen bővült még a szakmai és üzleti szolgáltatások (82 000), a kormányzati szektor (74 000) és az egészségügy (58 000).

Ellenőrizte a fogyasztóvédelem a boltokat: 468 boltból 99-ben nem találtak jogsértést. A kormányszóvivő sajtótájékoztatóján közölte, az árstophoz kapcsolódó jogsértések akár 3 millió forintos bírságot is jelenthetnek az adott vállalkozásnak. Ha ismételt jogsértést követ el az üzlet, az előző bírság kétszeresét kell megfizetnie. 

Januárban 8146 külföldi használt személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, ami 8 százalékos emelkedés az előző havi mélyponthoz képest, de 23 százalékkal marad el a tavaly januárban regisztrált 10 607 darabtól – közölte a Datahouse friss adatai alapján a JóAutók.hu.