Kevesebb új autót helyeztek forgalomba szeptemberben

Még mindig a Suzuki és a SUV-ok a legnépszerűbbek.

2021. október 3., 08:24

Szerző:

A szeptemberi hónap lett a második leggyengébb hónap a januári 8868 forgalomba helyezett személyautó után idén – írt a Világgazdaság a Datahouse legfrissebb adatai szerint. Múlt hónapban 9524 új személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, amely 16,8 százalékkal marad el 2020. szeptemberi adathoz képest. Augusztusban hasonlóan kevés, 9644 újautót helyeztek forgalomba. A harmadik negyedévben 29734 újautót regisztráltak a márkák, 13,6 százalékkal kevesebbet, mint 2020 harmadik negyedévében. Viszont 2021 első kilenc hónapjában csaknem 5 százalékkal több személyautót regisztráltak, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.

Autómárkák közötti megoszlás szerint továbbra is Suzukit vesznek a legtöbben új autóként, szeptemberben mintegy 1600 kocsi gurult ki a Suzuki szalonjaiból. Második helyen a Toyota áll 994 autóval, a dobogó aljára pedig a Ford került. Éves összesítésben is ugyan ez a rangsor. Autótípusok szerint továbbra is a SUV-ok a legkelendőbbek a hazai piacon, azon belül is a kompakt méretű (B-SUV) típusok, amiből idén több mint 21 ezer darabot helyeztek forgalomba.

(Kiemelt képünk illusztráció. Suzuki Swift Sport 2018 on display during Thailand International Motor Expo 2018 at Muang Thong Thani in Bangkok, Thailand. 01 December 2018 fotó: Anusak Laowilas/NurPhoto)

Tegnap 16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.