Parragh László: A tanároknak ott a szabad nyár a bérmelés helyett

A jegybankot bírálja, a különadókat, a rendeleti kormányzást szükségesnek tartja, a katát és az iparűzési adót újragondolná Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Népszavának adott interjúban. 

2022. május 26., 10:40

Szerző:

A Magyarországon dolgozó ukrán munkavállalók például ide hozták családjaikat, ha jól érzik itt magukat és gyökeret tudnak ereszteni, akkor ők itt is fognak maradni – nyilatkozta Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Népszavának, megerősítve korábbi álláspontját, hogy a munkerőpiacnak fel tudná szívni az ukrán munkavállalókat, akiknek a tartós megtelepedése Magyarországon kifejezetten jót tenne a gazdaságnak.

Parragh az árstopról is megosztotta a véleményét a lappal: „Állami eszközökkel megvalósítható bizonyos ársúlyozás a piacon, de a többletköltség nem tűnik el, csupán más termékre rakódik rá” – mondta, hozzátéve, hogy sokkal nagyobb bajnak tartja az elszabadult inflációt, aminek a megfékezése az összes gazdasági szereplőnek elemi érdeke.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a jegybankot is bírálja a hosszú és sok gazdasági kérdést érintő interjúban: 

„A járvány miatti visszaesést törvényszerűen egy felpattanás követi, ami keresletnövekedéssel jár és ez pedig inflációt generál. Ezt évekkel előre lehetett látni. Ehhez képest a jegybank végig tagadta ennek kockázatát, majd hirtelen fordulattal kijelentették, hogy ezzel együtt kell élnünk. Holott most már egy stagflációs – lassuló gazdasági növekedésre és növekvő államháztartási hiányra vonatkozó – kockázat is megjelent. Ezzel is foglalkozniuk kellene, miközben érdemi infláció elleni jegybanki lépéseket kellene tenni. Ehelyett tanácsokkal látják el a kormányt és különféle számmisztikával operáló programokat készítenek.”

A a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a béremelés lehetőségéről is megosztotta gondolatait: „A minimálbér és a garantált bérminimum összege jogszabályban előírt, de megállapodáson alapszik. Magyarországon nagyon magas a foglalkoztatási ráta, ez is azt igazolja, hogy az állam „csendes” jelenléte hasznos e téren. De sokféle motiváció létezik:

a tanároknak ott a szabad nyár, délután négykor hazamehetnek. Minden egyes szakmánál más és más. Egy tűzoltót motiválhat a társadalmi megbecsültség és az adrenalin-löket.”

Parragh László a kata megszüntetését is támogatná, mint mondja, ez a a kedvezményes adónem eredetileg az adóelkerülés felszámolását szolgálta, olyanokat vont be a közteherciselésbe, akik korábban kívül voltak azon, de végül a visszájára fordult, annyira sikeres lett, hogy ma már az adóelkerülést szolgálja: 

„...ma már csaknem 430 ezren adóznak ilyen kedvezményes formában, vagyis a munkavállalók 12-13 százaléka választja ezt a normál adózásnál nagyságrendekkel jobb közteherviselési formát, ami lényegesen torzítja a piacot. A kamara többször is megfogalmazott javaslatokat az adónem igazságosabbá tételéhez, hogy ne a munkaviszony kiváltására, hanem valós vállalkozói tevékenységhez használják azt. Egy falusi fodrász, aki az egész falunak vágja a haját az a vállalkozó, akire ezt a kedvezményes adózást annak idején kitaláltuk. Az viszont nem helyes, ha például egy ügyvéd, biztosítási ügynök, bróker, IT szakember, aki lehetne normál foglalkoztatott, így bújik ki az adózás alól. Meglepő módon egyébként az állatorvosok közül kerül ki a legtöbb katá-s. A kamara támogatná a kata megszüntetését és egy új adónem bevezetését a tanulságok levonásával. Ez érintheti a fent említetteken túl a taxisokat és az újságírókat is.”

(Kiemelt képünk: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Parragh László, az MKIK elnöke a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitó címmel megrendezett gazdaságpolitikai fórumán a Boscolo Budapest Hotelben 2014. március 19-én. MTI Fotó: Beliczay László)