Kakaó

2009. február 6., 10:25

Washington, 2009. február 6., péntek (MTI) - Szertartásos kakaófogyasztásra szolgáltak a pueblo indiánok különleges, henger alakú agyagedényei - véli egy amerikai kutató.

Patricia Crown, az Új-Mexikói Egyetem antropológusa sok éve foglalkozik a henger alakú agyagedények rejtélyével, amelyekre nagy számban bukkantak a pueblo indiánok Chaco Canyonban lévő egykori települése, a Pueblo Bonito romjai között. A pueblo indiánok faragott kövekből emelt magaslatokra, úgynevezett mesasokra építették lakóházaikat. Ezek általában kör alaprajzú, emeletes építmények voltak, a legfelső emelet kifelé fordított volt, míg a többi teraszszerűen kiugrott az épületből. A legalsó emelet, az úgynevezett estufa viszont félig a föld alatt helyezkedett el, ez szolgált lakószobául, és itt tartották a vallási szertartásaikat is. Az agyagedények semmilyen korábban ismert fazekas tárgyra nem hasonlítottak.
A kutatók némelyike úgy vélte, hogy a Chaco Canyon valamikor lakói állatbőrrel vonták be a henger alakú agyagedényeket, s dobként használták őket, mások szent tárgyaknak tartották - olvasható a The New York Times online kiadásában.
Patricia Crown viszont, aki kutatásairól az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS-ban (Proceedings of the National Academy of Sciences) számol be, sokkal egyszerűbb magyarázatra lelt. Meggyőződése szerint a rejtélyes edényekben kakaót szolgáltak fel.
Az amerikai kutató megvizsgáltatott néhány cserépdarabot, amelyekre a Pueblo Bonito romjai között talált 200 ezer műtárgy között bukkant. A műtárgyak 1000 és 1125 közötti periódusból származnak, amikor az úgynevezett Chaco-kultúra a virágkorát élte.
A cserépdarabokat folyadék-kromográfiának és tömegspektrometriának vetették alá, s teobromin-nyomokat, azaz a kakaónövény által termelt keserű alkaloida maradványait fedezték fel rajtuk. Ez az első bizonyíték arra nézve, hogy a kakaót Észak-Amerikában majd egy évezrede fogyasztották.
Hogy hogyan jutottak a Chaco Canyon lakói a kakaóbabhoz csaknem kétezer kilométerre a legközelebbi kakaófától? Patricia Crown szerint Közép-Amerikában kiterjedt kereskedelem folyt.
Az antropológus szerint a henger alakú, gazdagon díszített agyagedényekből fogyasztották szertartásosan a kakaót a pazar lakomákon. A luxuscikknek számító ital elkészítéséhez a kakaóbabot megpörkölték, megdarálták, erjesztették, vízzel keverték össze, majd habosítás előtt ízesítették.
Patricia Crown szerint a kakaóital kevesek kiváltsága volt, így nem meglepő, hogy fogyasztásának megadták a módját, és speciális serlegekben szolgálták fel.
Az antropológus a továbbiakban azokat a "háztartási" eszközöket kívánja felkutatni, amelyeket a kakaóital elkészítése során használtak.