Ismét bántják a magyart!

2014. május 24., 19:43

Mostanában az „Adómentesen bárki főzhet pálinkát” című, speciálisan magyar világszám miatt is ráncolja homlokát Brüsszel. A Vidékfejlesztési Minisztérium első embere holmi összeesküvés-elméletet vizionálva egyebek mellett olyasmit mondott, hogy az EU a világhírű magyar pálinkafőzés hagyományát akadályozza, és hogy a cefrefőzés hungarikum (?). Mondókájában azt nem említette, hogy ismer-e olyan országot, amelyik sikeritalának akár egyetlen cseppjét is törvényileg engedélyezné ingyen előállítani. Hogy a franciák a házi konyakdesztillálást, a skótok mellékhelyiségekben a whiskypancsolást, az olaszok fürdőkádakban a grappa-, tengeren túl a mexikóiak meg a tequilakészítést adómentesen, állami jóváhagyással művelnék.

2010 őszén az új kormányfő egyik első, ha nem a legelső ajándéka volt az ő hálás népének, amikor kinyitotta az otthonok, kamrák, fürdőszobák ajtóit az otthoni pálinkafőzés iránt érdeklődő kísérletezők előtt, mondván, ez a magyarok évszázados igénye.

Annak idején, már az ötlet megszületésének napjaiban, még a részletek ismerete nélkül voltam bátor imitt-amott kritizálni az új módit, azt, hogy a házi termék óhatatlanul egy sereg kockázattal jár majd, az addig eredményesen működő ellenőrzési rendszertől az ital minőségét, egyszersmind nemzetközi tekintélyét érintő, az egészségügyet és a forgalmat befolyásoló területekig. A költségvetés bevételi hiányát nem is említve. Azt sem tartottam valószínűnek, hogy az otthonaikban főzők mindegyike fegyelmezetten elzárja majd készülékét az engedélyezett mennyiség határán, ellenőrzés hiányában a nedű túlcsorog, és a minőségi igényeket felülírja a mennyiség hajszolása. A kormányfő gesztusa ráadásul kritikus időben érte a szakmát és a fogyasztókat. Akkortájt a pálinka elnevezés használata egy nehezen kialkudott követelményrendszerben nemzetközileg engedélyezett és elismert fogalom lett.

Még egy korty ingyenpia sem gördült le a torkokon, de megjósolható volt, hogy a gombamód szaporodó szeszfőzők tevékenysége nyomán bővebben csordogáló italok minőségével kapcsolatban várhatóan lesz némi bizalmatlanság. Kitalálták, hogy a házi főzésű termék neve legyen párlat, az államilag ellenőrzött főzdékből kikerülő terméké pedig továbbra is pálinka. Ezzel a zűrzavar teljes lett. Fából vaskarika, ami nem oldott meg semmit. A két forrásból származó ital keveredésének veszélye változatlanul fennállhat, és visszaeshetnek a jövedéki bevételek is.

A jobb sorsra érdemes és a világhír felé törekvő magyar pálinka alól nem Brüsszel készül kirúgni a sámlit, azt megtette Orbán Viktor négy évvel ezelőtt.

Gerencsér Emil

Budapest