Hatékony fűtés a megfelelő fűtési keringető szivattyúval

A fűtési rendszer kialakítása vagy egy lakásfelújítás során, mindig felmerül a kérdés, hogy milyen fűtési keringető szivattyú kerüljön beépítésre. A választás nem is olyan egyszerű, ezért általában szakemberre érdemes bízni a dolgot, viszont nem árt, ha mi magunk is tisztában vagyunk néhány fontos tényezővel, amivel nem nyúlhatunk mellé a fűtési keringető szivattyú kiválasztása során pl. kazánhoz.

2023. november 11., 11:22

Szerző:

Mi alapján választható ki az ideális fűtési keringető szivattyú?

Nem a legjobb megoldás, ha igyekszünk minél olcsóbban megúszni a dolgot, mert a későbbiekben ez csúnyán visszaüthet magas javítási költségek formájában. Vásároljunk megbízható terméket, ami pontosan illeszkedik a fűtési rendszer paramétereihez és képes azt kiszolgálni minél nagyobb hatékonysággal.

A keringető szivattyú legfontosabb paraméterei közé tartozik a szállítási teljesítmény, vagyis, hogy hány liter folyadékot képes keringetni egyetlen perc alatt. A szivattyú teljesítménye Watt-ban van megadva, mint minden elektromos berendezés esetében. Továbbá meghatározandó az emelési magasság, a bekötési átmérő és végül, de nem utolsó sorban az energiahatékonyságra is érdemes figyelni. Egyszerű logikával ki lehet következtetni, hogy egy olyan magas szállítási teljesítménnyel rendelkező modell, ami minél jobb energiaosztályba tartozik, jó választás lehet.

Fűtési keringető szivattyú különböző rendszerekhez

Egyértelmű, hogy nem mindegy milyen rendszerhez keresünk szivattyút. Radiátoros, padlófűtés, esetleg kevert rendszerrel rendelkezünk? Sőt, az alternatív fűtés is célirányos választást igényel a keringető szivattyúk terén.

Ezen kívül az épület tulajdonságait sem árt szem előtt tartani, mert nem mindegy, hogy milyen szigeteléssel rendelkezik, a nyílászárók típusa is befolyásoló tényező, ahogyan az is, hogy került-e termosztatikus szelep beépítésre.

Mint látható, a tökéletes modell kiválasztása egy elég komplex feladat, ezért, ha nem vagyunk teljesen biztosak a dolgunkban, akkor valóban jobban járunk, ha egy szakemberre hagyjuk a felmérést ezen a téren.

Áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, márciushoz viszonyítva pedig átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek az árak – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).