Hatalmasat bukott Matolcsy György unokatestvére, egy év alatt elveszítette a vagyona kétharmadát

2019. május 9., 06:07

Szerző:

Egyharmadára csökkent Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a vagyona a napi.hu listája szerint. A lap idén is összeállította a 100 leggazdagabb magyar ember listáját.

Eszerint a vállalkozó 2018-ban még 47 milliárd forintosra becsült vagyona 16,5 milliárd forintra csökkent, ezzel pedig a lista 23. helyéről a 74. helyre esett vissza.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Szemerey Tamás vagyona jelentős ingadozásoknak van kitéve, a 2017-ben becsült 17,9 milliárdos vagyona alig haladta meg a mostanit.

A 66 éves Szemerey Tamás energetikai, pénzügyi, ingatlanfejlesztési területeken tevékenykedik, illetve egyéb befektetésekben is érdekelt. Korábbi bankja, az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. mellett az MKB Bank részvényesei között is helyet kapott. A tulajdonában álló BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft. azonban tavaly eladta az MKB-pakettjét. Az eladási ár nem publikus, de elemzők a bank teljes értékét a 60–120 milliárd forintra becsülték. A napi.hu azt írja, hogy az átadott-eladott részvénycsomag értéke így minimum 20 milliárd forint lehetett.

Két éve testvérével, Szemerey Zoltánnal megvették a pécsi sörgyárat, abban a testvérpár 49–49 százalékos pakettel rendelkezik. Másik közös kereskedelmi vállalkozásuk, a Best Brands Kft. árbevétele egy év alatt négyszeresére nőtt, és tavaly 2,8 milliárd forintos árbevételt bonyolított le. Ipari érdekeltségei, elsősorban az energetika területén, tovább működnek, és komoly ingatlanfejlesztésekben is részt vett.

A Növekedési Hitel Bankot (NHB) idén tavasszal vitték csődbe, a jegybank márciusban vonta vissza az NHB tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. Ennek oka, hogy a hitelintézetnek nem sikerült megfelelően orvosolnia likviditási válsághelyzetét. Azt már tavaly év végén lehetett tudni, hogy bajban van a bank, amikor az MNB a helyzet orvoslása és a betétesek védelme érdekében 30 napra elrendelte a 7 millió forint feletti betétek kifizetésének korlátozását, valamint megtiltották az NHB részére további kötelezettségek vállalását.

Fotó: NHB honlapja

Az NHB-t, korábbi nevén Evobankot még 2014-ben szerezte meg Szemerey Tamás. A tulajdonosváltás után robbanásszerűen nőtt a bank betét- és hitelállománya is, amivel elsősorban a rokoni-haveri kört hitelezték. Az MNB Pallas Athéné alapítványai például milliárdokat tartottak a bankban. Az NHB-t sokan a Matolcsy-család bankjaként emlegették, a jegybankelnök fiának, Matolcsy Ádámnak is több céges érdekeltsége vezetett ott számlát. A bank bezárása mégsem vághatta őket földhöz, mivel még az MNB decemberi intézkedése előtt alig két héttel a Gránit Banknál nyitottak új számlákat.

Az Index nyomán tegnap megírtuk, hogy az MNB egy munkatársa a bankcsőd előtt értesítette egy ismerősét azt írva, hogy azonnal vegye ki a pénzét a bankból. Az ilyen jellegű információk kiszivárogtatása azonban bennfentes információval való kereskedésnek minősül. Az a személy, aki az üzenetet kapta, feljelentést tett a rendőrségen, amely ugyan kihallgatta őt, de április végén bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást. Az MNB az Index érdeklődésére azt válaszolta, hogy nem vizsgálják az esetet saját hatáskörben.

Az NHB-csőd miatt egyébként 19,2 milliárd forint ragadt bent a bankban, az ügyfelek elvesztették pénzük egy részét, illetve befizetéseikhez a csődeljárás miatt sem férnek hozzá.

Szemerey Tamásnak a már megszűnt vs.hu portálhoz is köze volt. A hírportál 2013-ban indult, tulajdonosa a New Wave Production Kft. volt, amelynek tulajdonosi hátterében Szemerey is feltűnt egy Csehországban bejegyzett cégen keresztül. A lap hiába tűnt egy független médiaterméknek, kiderült, hogy a New Wave majdnem 600 millió forintot kapott az MNB alapítványaitól különböző pályázatokra. A fideszes médiaholding megalakulása után a New Wave felajánlotta a lapot a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány részére, amely februárban jelentette be a portál megszüntetését.

Az OTP-csoport az elemzői várakozásoknál jobb, 162,128 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredményt ért el korrekciós tételek hatása nélkül a második negyedévben, ami az előző negyedévit 83 százalékkal, az egy évvel korábbit 26 százalékkal meghaladta.