Háromszázezer forint alatt keres az emberek fele

Korrigálta az eddigi számítási gyakorlatát a Központi Statisztikai Hivatal.

2023. március 28., 11:32

Szerző:

Új módszerrel méri a fizetéseket a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Immár nem csak az öt főnél több foglalkoztatottal működő munkáltatókat jegyzik.

Több évtizedes gyakorlatán módosít a KSH: az öt főnél kisebb létszámú munkahelyek adatait is bevonja az átlagszámításba, így már jelentősen kisebb átlagfizetések kerülnek ki az összesítésekből.  

A 444.hu közlése alapján az új módszerrel számolva a januári reálkereset 7,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Ennek figyelembevételével megállapítható, hogy a reálkereset október óta minden hónapban csökkent az egy évvel korábbi állapothoz képest.

A KSH által közölt friss adatok alapján a teljes munkaidőben dolgozók nettó fizetésének mediánja – az adó- és járulékkedvezményeket is beleszámítva – 294 500 forint volt januárban. A statisztikai halmazban szereplő fizetések másik fele 17 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, de nem hagyható figyelmen kívül a 25,7 százalékos inflációnövekedés.  

Januárban a nettó átlagkereset kedvezményekkel együtt 363 900 forint volt,  kedvezmények nélkül 351 000 forint – emlékeztet a portál. Mindkét adat 16 százalékkal haladja meg a tavaly januári adatot, de szintén nem éri el a 25,7 százalékos infláció mértékét. Így a jelenlegi  bruttó átlagkereset 528 ezer forint.

(Kiemelt kép: fizetési eszköz, bankjegyek. Fotó: Faludi Imre / MTVA/Bizományosi)