Húsz éves mélypontra kerülhet az euró

Az egyik vezető elemző azért jósolja a valuta árfolyamának dollárral szembeni gyengülését, mert az Európai Központi Bank sokkal rosszabbul kezeli az inflációt, mint az amerikai Fed. Húszéves mélypont jöhet.

2022. május 15., 10:46

Szerző:

Húsz éve nem látott mélypontra süllyedhet az euró árfolyama a dollárral szemben, miután az amerikai jegybank sokkal jobban kezeli az inflációt, mint az Európai Központi Bank. Legalábbis ezt jósolja Európa legnagyobb vagyonkezelőjének, az Amundinak az elemzője, Vincent Mortier. A szakértő arról beszélt a londoni Financial Timesnak, hogy az EKB inkább tart az EU-tagállam gazdaságok recessziójától és a hitelek megdrágulásától, mint az inflációtól, míg az amerikai Federal Reserve éppen inkább utóbbira fókuszál a dollár értékének megőrzése érdekében.

Éppen ezért a francia Amundi vagyonkezelő befektetési profóliói Mortier szerint folyamatosan, húsz éve nem látott mértékűre gyengülő euróárfolyammal számolnak.

Az amerikai Fed nemrégi, agresszív kamatemelése után az euró-dollár árfolyam 1,047-nél stabilizálódott, a hitelek költségeit az elemzők szerint az EKB is emelni fogja de sokkal óvatosabban, és lassabban, mint amerikai kollégáik. Ennek oka az, hogy az EKB monetáris tanácsában sokan a kamatemelést is ellenezték az év elején, azzal érvelve, hogy a járvány okozta gazdasági válság hatásai gyorsan elmúlnak, amely után növekedési fázis következik.

Aztán jött az Ukrajna elleni orosz háború, ami ismét mindent borított.

De Vincent Mortier szerint az EKB prioritási sorrendje is változott az utóbbi hónapokban. A háborús helyzet után nem is az euró inflációjának megakadályozása már a fontos számukra, hanem az általános gazdasági recesszió elkerülése. Ennek egyik fontos eleme, hogy az EU-tagállamok továbbra se találják szembe magukat egy gyorsan dráguló hitelpiaccal a túl gyorsan emelt kamatok miatt.

(Kiemelt kép: Illusztráció. Fotó: Lex Van Lieshout / ANP MAG / ANP via AFP)