Gyenge félmilliárddal drágul a pécsi Nemzeti Kosárakadémia

2018. július 16., 12:25

Szerző:

2,12 milliárd forintról 2,56 milliárd forintra drágult a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia építésének ára – vette észreaz uniós közbeszerzési értesítőben a Zoom. Ez 440 millió forintos áremelkedés, vagy másképp nézve 20 százalékos drágulás.

A hirdetményből nem derül ki, pontosan milyen pluszmunkák miatt ment fel az akadémia ára, csak annyi, hogy egy 256,6 milliós és egy 182,9 milliós tételről van szó. 

Az akadémiát a Nemzeti Sportközpontok építteti, a kivitelező a ZÁÉV Zrt. A ZÁÉV-nek van másik pécsi megbízása is, 10 milliárdért ők építenek például új tömböt a Pécsi Tudományegyetemen.

A pécsi kosárakadémia sportcsarnoka 3850 négyzetméteres lesz, a tervek szerint szeptemberben lesz kész – írja a lap.

A ZÁÉV nem elször nyomja meg a ceruzát menet közben: a kaposvári multifunkcionális sportcsarnokot 2016-ben még nettó 4,4 milliárd forintért építette volna meg a cég, idén áprilisban azonban módosítottak több ponton is, így többek között drágult is a beruházás, nettó 4,65 milliárd forintra. Igaz, ez csak negyedmilliárdnyi többlet. 

Az Átlátszó a közbeszerzési közleményekre alapozott számításai szerint a top 10 kormányközeli vállalkozó érdekeltségei tavaly összesen nettó 2115 (!) milliárd forint értékű közpénzes megbízást nyertek el. Az összeg nagy része, nettó 1963 milliárd az első ötnél landolt, ebből a második legsikeresebb a ZÁÉV Zrt. volt, amelynek 430,79 milliárdnyi megrendelés esett le. 

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.