Mészáros Lőrinc újabb veszteséges vállalkozását fizeti ki a kormány

A nagy Gyármentő Program több milliárdosnak is a hóna alá nyúl, nem veszteséges üzemeket is megtámogatnak – közpénzből.

2023. július 22., 17:28

Szerző:

Mészáros Lőrinc veszteséges kukoricafeldolgozóját is megmenti az Orbán-kormány a tavaly ősszel bejelentett, 27,5 milliárd forintot szétosztó Gyármentő Programmal – írja az mfor.hu.

A portál szerint a Mészáros érdekeltségébe tartozó, Szolnok melletti Tiszapüspökiben működő Kall Ingredients Kft. az egyike annak a 25 cégnek, amelyek közel egymilliárd forintot kaptak energiahatékonyságot növelő beruházásokhoz a Külgazdasági és Külügyminisztérium szerdai bejelentése alapján.

A támogatásról szóló oklevelet a Kall Ingredients ügyvezetője, Welten Marinus vette át Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől.

Ez a cég, amely egy 500 ezer tonna kukorica feldolgozására méretezett üzemmel rendelkezik, tavaly 800 millió forint veszteséget termelt, az elmúlt 5 évben pedig 13,3 milliárd forint veszteséget termelt.

A többségi tulajdonosa a Kall Ingredientsnek az Opus Global Nyrt., amely Mészáros Lőrinc cégbirodalmának egyik központja.

Ugyanakkor nem csak a felcsúti milliárdos veszteséges gyárát mentette meg a kormány, a Gyármentő Program első 20, ismert nyertesének listája így fest:

A megmentésre ítélt cégek között a portál szerint több már milliárdos olyan gyára is szerepel, amely egyáltalán nem volt veszteséges. Példaként a Forbes által Magyarország 13. leggazdagabb emberének tartott Kasza Lajos által birtokolt Jász-Plasztik Kft-t és a 41. legnagyobb vagyonnal rendelkező magyar, Béres József érdekeltségébe tartozó Béres Gyógyszergyár Zrt-t is megemlíti a cikk.

(Kiemelt kép: balról jobbra Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó, Hernádi Zsolt Mol-vezér, Orbán Viktor Miniszterelnök és Csányi Sándor OTP-vezér a lelátón. Fotó: MTI / Illyés Tibor)

Áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, márciushoz viszonyítva pedig átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek az árak – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).