FT: Korai Orbán öröme

A Financial Times keddi, angol nyelvű blogjában Kester Eddy beszámol a kínai miniszterelnök, Ven Csia-pao budapesti látogatásáról, a két ország között megkötött megállapodásokról és a Magyarországnak tett kínai ígéretekről...

2011. június 29., 19:47

Szerző:

Az angol gazdasági lap tudósítója szerint a két miniszterelnök úgy viselkedett, mint két jó barát. „Orbán arcáról sugárzott a büszkeség” a 12 megállapodás aláírásakor. A Financial Times idézi Orbán Viktor szavait, miszerint „történelmi megállapodást jelent” a magyar kötvények vásárlásának ígérete, valamint megemlíti Ven Csia-pao szavait a két ország és a térség „hagyományos barátságának” további erősítéséről.

Csupán egy apróbb gond van, nevezetesen az, hogy a magyar miniszterelnök és jobboldali kormánya esetében nem beszélhetünk „hagyományos” kínai barátságról, hacsak az eltelt kilenc hónapot nem nevezzük annak. A magyar olvasók talán emlékeznek még arra, hogy a Fidesz milyen vehemensen támadta az előző balliberális kormányokat amiért a „kommunisták” közeledni próbáltak a kommunista Kína felé.

A lap idézi Bíró Nagy Andrást, a Policy Solutions politikai elemző és kommunikációs tanácsadó intézet igazgatóját, aki szerint mindez "hatalmas fordulat Orbán és a Fidesz részéről". Bíró Nagy úgy látja, Orbán Viktor és pártja tavaly nyárig még bírálta Kínát az emberi jogok miatt, és a magyar miniszterelnök csak tavaly ősszel kezdett beszélni az Ázsia és Kína felé forduló új külpolitikai irányvonalról.

A bilaterális tervek között szerepel logisztikai beruházás, beleértve a légi, a vasúti és a vízi szállítást, ingatlanfejlesztés és termékgyártás. Ven Csia-pao 1 milliárd eurós kölcsönt ígért Magyarország számára, amely Orbán szerint közép távon „garantálja” az ország pénzügyi biztonságát.

Magyarországon ma mindenki a kínaiak által ígért új lehetőségekről beszél, és úgy tűnik, kevesen gondolnak bele a külföldi befektetőkkel kapcsolatos bonyodalmakra vagy negatív tapasztalatokra. Az ujjongók közé tartozik a magyar média is, amely zömében kormánypárti és a hivatalos irányvonalat adja vissza.” – írja Kester Eddy.

A Financial Times Deutschland, az FT német nyelvű kiadása szintén foglalkozik a kínai miniszterelnök magyarországi látogatásával, de úgy véli, a magyarok üdvrivalgása kissé korai. A németországi portál emlékeztet Ven Csia-pao spanyolországi vizitjére, amikor a spanyolokat „Kína legjobb európai barátainak” nevezte és „aktív szerepvállalást” ígért az adósságuk kezelésében. Ám amikor José Luis Zapatero szintén büszkén bejelentette, hogy Kína 9 milliárd dollár értékben spanyol államkölcsönt tervez vásárolni, akkor Kína hirtelen elhallgatott, amit Zapatero később kénytelen volt „kommunikációs problémával” magyarázni. Hogy a kínaiak végül mekkora összegű befektetéseket hajtottak végre Spanyolországban, az nem ismeretes. A spanyolokéhoz hasonló tapasztalatokról számolhatnának be Portugáliában és Görögországban is, ahol Peking szintén súlyos milliárdokat ígért.

További Nagy-Britanniával kapcsolatos cikkeket olvashat az

angolosan.hu weboldalon.