Alaposat zuhant a forint Orbán bejelentésére

Az euróval és a dollárral szemben is jelentős zuhanás figyelhető meg, a részvénypiac is megindult.

2022. május 25., 20:08

Szerző:

Egyetlen óra alatt 363 forintról 370 forintra emelkedett egy dollár ára a kereskedésben, míg egy euróért szerdán, este 6-kor még 387 forintot adtak, este 7-re már 394-et.

A jelentős, kiugró forintgyengülés azután következett be, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 6 órakor bejelentette, elveszi a bankok, a biztosítók, a légitársaságok, a telekommunikációs vállalatok, az energia ipari és a kereskedelmi cégek extraprofitját a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva.

A részvények árfolyamát sem hagyta érintetlenül a bejelentés: az OTP részvényei 3,94 százalékot vesztettek értékükből, de általábana Budapesti értéktőzsde is jelentős mínuszba került.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

A kriptopiaci szereplők – szolgáltatók, kereskedési platformok – által működtetett ökoszisztéma jelenleg még felügyelet, garanciális és kárviselési szabályok nélkül működik itthon. Alapvető fontosságú ezért, hogy a fogyasztók előzetesen tájékozódjanak arról: pontosan milyen kockázatai vannak az általuk igénybe veendő kriptoeszközöknek (pl. a Bitcoinnak), illetve kriptotőzsdéknek (pl. a Binance-nek). Az MNB eközben felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére – közölte a jegybank.