Épp, hogy elkerülte az Egyesült Államok a fizetésképtelenné válást

Az amerikai szenátus csütörtökön elfogadta a Joe Biden elnök által támogatott kétpárti törvényt, amely felemeli az államadósság 31 ezer milliárdos felső határát, és ezzel elkerüli az ország a fizetésképtelenséget.

2023. június 2., 07:59

Szerző:

Az adósságplafon megemeléséről a képviselőház már korábban elfogadott egy törvényt, ami lehetővé tenne újabb 1500 milliárd dollár hitel felvételét az állam számára. 

A szenátus 63-36 arányban szavazta meg a képviselőház által szerdán elfogadott törvényjavaslatot, miközben a törvényhozók versenyt futottak az idővel a demokraták és a republikánusok közötti hónapok óta tartó pártpolitikai vitákat követően. 

A pénzügyminisztérium előzőleg arra figyelmeztetett, hogy június 5-én nem lesz képes kifizetni az összes számláját, ha a kongresszus addig nem lép. 

„Ma este elkerüljük a fizetésképtelenséget” 

– mondta Chuck Schumer, a szenátus többségi vezetője csütörtökön. 

Joe Biden amerikai elnök dicsérte, hogy a törvényhozás időben cselekedett. „Ez a kétpárti megállapodás nagy győzelem a gazdaságunk és az amerikai nép számára” – mondta. Hozzátette, hogy a lehető leghamarabb aláírja a megállapodást. 

A végső szavazás előtt a szenátorok közel egy tucat módosító indítványt tettek – a hétfői sürgető június 5-i határidőre való tekintettel azonban a késő éjszakai ülésen mindet elutasították. 

Ezzel a jogszabállyal 2025. január 1-jéig felfüggesztik a szövetségi hitelfelvétel törvényi korlátozását. A legtöbb más fejlett országgal ellentétben az Egyesült Államok korlátozza a kormány által felvehető adósság összegét, függetlenül a törvényhozás által elkülönített kiadásoktól. 

Schumer és republikánus kollégája, Mitch McConnell betartotta ígéretét, hogy mindent megtesznek a Biden és Kevin McCarthy republikánus házelnök által tárgyalt törvényjavaslat felgyorsítása érdekében.

(Kiemelt képünk: Kerítés védi a washingtoni törvényhozás épületét, a Capitoliumot 2021. február 9-én. Fotó: MTI/AP/J. Scott Applewhite)

Tegnap 20:41

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Tegnap 20:33

Globális szintű problémával küzd a Volkswagen-csoport, szerdán világszerte több üzemük is leállt, és a leállás a győri Audi gyárat is érinti.