Novemberben is nőttek az élelmiszerárak, főként a húsért és olajért fizetünk többet
Novemberben már a második egymást követő hónapban nőttek a világpiaci élelmiszerárak, elsősorban a hús és a növényi olajok drágulására.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított novemberi árindex októberhez viszonyítva 2,7 százalékkal, tavaly novemberrel összevetve 9,5 százalékkal nőtt.
A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
![](/data/articles/179/1793/article-179349/bevasarlas_fit_800x10000.jpg?key=aa8bb4776bc914a18803818ccf76bfb8)
Novemberben az indexben legnagyobb súllyal rendelkező szemes termények ára 1,2 százalékkal csökkent októberrel összevetve. A tejtermékek árindexe nem változott.
A cukor ára 1,8 százalékkal, a húsféléké 4,8 százalékkal, a növényi olajoké pedig 10,4 százalékkal emelkedett.