Egyesek olcsóbban vásárolhatnak hamarosan, mint mások

A jövőben olcsóbban vásárolhatnak saját munkahelyükön az élelmiszerboltok dolgozói. 

2024. március 18., 16:18

Szerző:

A jövőben olcsóbban vásárolhatnak saját munkahelyükön az élelmiszerboltok dolgozói. Ezzel csökkenthető  lenne a fluktuáció a munkaerőhiányos kiskereskedelemben – közölte az Economx-szal az Egyenlő.hu szakszervezet. Egy új törvényjavaslat szerint elérhető lenne a jövőben egy újfajta béren kívüli juttatási elem. 

A bolti dolgozók olcsóbban jutnának hozzá az élelmiszerhez 

pénzügyminisztériumhoz fordult a kiskereskedelmi munkavállalók és családjaik érdekében az Egyenlő.hu modern szakszervezet, amely a CÖF-CÖKÁ-val együttműködésben a személyi jövedelemadó törvény módosítását javasolja. A törvény apró kiegészítésével elérhető lenne a jövőben egy újfajta béren kívüli juttatási elem, amellyel az élelmiszerboltokban dolgozó munkavállalók havonta legfeljebb 35 ezer forint erejéig árengedménnyel vásárolhatnák meg az üzletben kínált termékeket – írja a lap. 

„Ez a lehetőség nem kötelező, hanem választható lenne a kereskedők számára, azzal a kikötéssel, hogy az általuk forgalmazott termékekért fizetendő összeg nem lehet kevesebb a termék áfával növelt beszerzési áránál” – mondta az Economx-nak Bubenkó Csaba. Az Egyenlő.hu elnöke hozzátette: a kedvezményes vásárlási lehetőség keretösszege a javaslat szerint évente a Központi Statisztikai Hivatal által meghatározott éves infláció mértékével nőne.

Bubenkó Csaba szerint, ha a javaslattal kiegészül az szja-törvény, az az állam gondoskodó szemlélete mellett a munkaadók azon hozzáállását is megerősíti, amely alapján nyitottságot mutattak az alkalmazottak ünnepi pihenés iránti igényére. „Ennél is kézzelfoghatóbb szempont, hogy a cégek olyan konkrét, alternatív megoldást alkalmazhatnak a kafetéria juttatások körének bővülésével, amely a dolgozókat a helyben maradásra ösztönzi” – mutatott rá. 

„Ez pedig amiatt különösen fontos, mert a kiskereskedelemben jelentős mértékű a fluktuáció, és krónikus munkaerőhiány jellemző több területen – jelenleg körülbelül a dolgozók 10 százaléka hiányzik a boltokból. Ez a meglévő, körülbelül 350-400 ezer embert jelentő állományra helyez túlzott terheket a szektorban, miközben a megélhetésük miatt – más ágazatok munkavállalóihoz hasonlóan – ők is aggódnak, és mindennapos kihívás számukra az infláció miatt megdrágult élelmiszerek beszerzése” – jegyezte meg az érdekképviselő.

Aggályként felmerülhet, hogy a kkv-k számára megterhelőbb lehet a kedvezményes vásárlás biztosítása, mint a nagy láncoknak. Erre reagálva Bubenkó elmondta, hogy egyrészt nem korlátoznák a kedvezménnyel megvásárolható termékek körét, vagyis bármire vonatkozhat a lehetőség, amit az adott élelmiszerüzletben meg lehet vásárolni. 

Másrészt eleve nem lenne kötelező, tehát csak az a vállalkozás vehetné fel a juttatások körébe, amelyiknek belefér a munkaerőmegtartás költségeibe, hogy elengedi a nyereségét akár ezer forint erejéig is – a kedvezményes keret maximuma lenne havonta a 35 ezer forint, dolgozónként.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Palágyi Barbara / 168.hu)

2024. április 26., 16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.