Még annál is sokkal nagyobb az élelmiszer-árdrágulás mint gondoltuk

Az élelmiszer-árdrágulás elsősorban a nyugdíjasok pénztárcáját fogja megterhelni, a Pulzus-Kutató felmérése szerint ez nagyon is érinteni fogja a lakosságot, még ha az üzemanyagárak és a szolgáltatások árainak emelkedései 

2022. augusztus 15., 11:02

Szerző:

Már júliusban is 13,7 százalékkal magasabb fogyasztói árakat produkált az élelmiszer-árdrágulás mint 2021 júliusában a KSH legújabb adatai szerint. A Napi.hu szerint azonban, mivel az MNB adatai alapján az ősszel bekövetkező, 20 százalékos infláció sem kizárt, ezért az áremelkedés még nagyobb mértékben fog folytatódni, mint eddig.

A lap számára a Pulzus Kutató által készített, reprezentatív felmérés szerint a drágulást a lakosság legalább lélekben már felkészült a súlyos őszi helyzetre, kérdésükre a válaszadóknak mindössze 15 százaléka felelte azt, nem számít rezsiszámlái drágulására a következő időszakban. Annak ellenére tehát, hogy a kormány kommunikációja szerint a háztartások háromnegyede kimaradhat a rezsinövelésből, mégis 85 százalék pontosan erre számít.

A felmérésből kiderül az is, az élelmiszerárak gyors ütemű növekedése még a benzinárstop esetleges, záros határidőn belül való eltörlésénél is súlyosabban érintheti majd a magyarokat. Ebben a felmérésben a válaszadók 75 százaléka felelte azt, az élelmiszerár-drágulás érinti a válságból a legérzékenyebben, egy korábbi reprezentatív felmérésben a válaszadók 45 százaléka pedig úgy nyilatkozott, már az alapvető élelmiszerekből is kevesebb beszerzésére kéynszerül, az élelmiszerárstop-rendelet hatásait tehát lassan, de biztosan meghaladják a gazdaság eseményei.

Az is kiderült, a súlyosbodó áremelkedés a nyugdíjasokat érinti a legkeményebben. A 60 év fölötti korcsoportban a válaszadók nagy többsége a boltok élelmiszerárait és a rezsit tartja a legsúlyabb anyagi terheinek. Ezzel szemben a diplomás, iskolázottabb réteg többet autózik, így az ő terheik növekedéséhez pedig a benzinárstop lazítása járulna hozzá keményebben.

(Kiemelt kép forrása: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)