Bár a hazai rendszer lassan összeomlik, a kormány százmilliókkal támogatja a csádi egészségügyet

Magyarország százmilliókkal támogatja a csádi egészségügy fejlődését, ami mellett egy sor egyéb anyagi támogatást is nyújt neki.

2024. szeptember 10., 08:46

Szerző:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Abderrahmán Kulamallahhal, csádi külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatót, amin bejelentette, hogy Európai Uniós soros elnökségét adó országként

  • támogatjuk csádot az illegális migráció megállításában, 
  • a kormány 150-200 millió eurós hitelt ad a mezőgazdaság és élelmiszerpipar megerősítése érdekében,
  • valamint 1 millió dollár értékben támogatást nyújtunk a helyi egészségügy javítására. 

Az eseményen elhangzott, hogy Magyarország és Csád két olyan nemzet, amelyek nagyon ügyelnek a szuverenitásuk megtartására. Két olyan ország, amelyek egyértelműen kiállnak a béke mellett. Két olyan ország, amely egyértelműen vallja, hogy a háborús konfliktusokat nem fegyverrel, hanem tárgyalásokkal lehet és kell megoldani.

Szijjártó Péter rámutatott arra is, hogy Európa számos biztonsági kihívással néz szembe napjainkban, s az egyik legfőbb ezek közül az illegális bevándorlás és a terrorfenyegetettség ezzel szorosan összefüggő erősödése. Leszögezte, hogy az Európai Unióba irányuló illegális migrációt nem lehet megállítani a Száhel-térséggel való együttműködés nélkül. A miniszter szerint Csád fontos stabilizáló szerepet játszik Afrika ezen kritikus térségében. Továbbá az Európai Uniós soros elnökségét adó országként is vállaljuk a részünket az illegális migráció megállításában.

A magyar tárcavezető ezen felül kijelentette, hogy Magyarország készen áll arra, hogy 150-200 millió euró (50-79 milliárd forint) értékű kötött segélyhitel-programot indítson Csád számára, amelynek keretében hazai cégek dolgozhatnak a mezőgazdasági és élelmiszeripari szektor erősítésén, illetve a vízellátás, az oktatás és a digitalizáció fejlesztésén. Emellett a Hungary Helps egymillió dollárnyi (359 millió forint) értékben segélyprogramot indít a fertőzések terjedésének megelőzése és az egészségügyi ellátás javítása céljából.

Szijjártó Péter végül kitért arra is, hogy a magyar kormány kezdeményezte, hogy az Európai Unió az úgynevezett Európai Békekeretből folyósítson 14 millió eurós (5,5 milliárd forint) támogatást a csádi védelmi kapacitások fejlesztésére. "A magyar javaslatot szeptember 26-ra tűzte napirendre az Európai Unió nagyköveti tanácsa, reméljük, hogy ez az előterjesztés elfogadásra is kerül" – mondta. 

Ezer sebből vérzik a magyar egészségügy?

Mindeközben megírtuk, hogy kifejtette véleményét Takács Péter, az ágazatért felelős államtitkár az állami egészségügy jelenlegi problémái kapcsán. Szerinte a várólista hosszúra nyúlása leginkább az ellenzéki önkormányzatok által fenntartott intézményekben jelent állandó problémát, hiszen ezeken a helyeken nem minden, a kormány által nyújtott támogatást költenek el. A hőségben szerinte azért nem volt klíma a kórházakban, mert az intézmények elektromos hálózata azt nem bírná ki, míg a politikus Magyar Pétert egy újbolsinak tartja, aki csak indulatokat kelt.

(Kiemelt képünkön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Forrás: Szijjártó Péter hivatalos Facebook oldala)

Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) képzési és vállalkozásfejlesztési igazgatójának irodájába lépve nem teljesen az fogad, amire számítottam. Kézfogása business, barátságos mosolya casual. A háttérben szól a zene, a falon zebrás kép lóg és hosszan beszélgetünk a vállalkozói lét sajátosságairól, a kereskedelmi kamarák szerepéről és a személyre szabott segítség fontosságáról.