Decemberre hét százalék alá eshet az infláció

A KSH bejelentette: októberben a lélektani 10 százalékos határ alá csökkent az infláció. Nyeste Orsolya, az Erste vezető elemzője szerint ez decemberre hét százalék alá is eshet. 

2023. november 10., 14:18

Szerző:

Egy tizedessel, de tíz százalék alá csökkent az infláció Magyarországon, ezzel a kormány a tervezettnél korábban elérte a beígért egy százalékos inflációt – írtuk meg korábban. Ezért egyrészt a bázishatás a felelős, ugyanakkor segített a jármű üzemanyagok közel 4 százalékos csökkenése is a szeptemberi hónaphoz képest – közölte Nyeste Orsolya a Jazzy Business Class című műsorában. 

Hozzátette, hogy a nagyon nehezen prognosztizálható élelmiszerinfláció csökkenése is nagyban hozzájárult ehhez az adathoz. A tavaly ilyenkori vagy az év eleji élelmiszerárak mindenképp sokat mérséklődtek.

 

Az Erste vezető elemzője úgy látja, a csökkenés nem állt le. Szerinte az év végére hét százalék alá is csökkenhet az infláció, ugyanakkor az üzemanyagárak jövedéki adóinak változása még tartogathat meglepetéseket. Nyeste azt is elmondta,

a bázishatás márciusra fulladhat ki, addigra elérheti 5-6 százalékra csökkenhet az infláció,

„onnan érdekes lesz, hogy hogy tudunk tovább haladni a rezisztenciával” – teszi hozzá.

A beszélgetés teljes terjedelmében meghallgatható a Jazzy oldalán:

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Creative Touch Imaging Ltd / NurPhoto / NurPhoto via AFP)