Kormányinfó: Már csak párat kell aludni és egy számjegyű lesz az infláció

Legkésőbb novemberben sikerül elérni, hogy egy számjegyű legyen az infláció Magyarországon – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón csütörtökön.

2023. november 9., 14:21

Szerző:

Infláció

A politikus közölte, hogy péntek délutánra lesznek meg a KSH októberi inflációval kapcsolatos adatai, az várhatóan tíz százalék körüli érték lesz. 

Ez tovább fog decemberre csökkenni – jelentette ki, hozzátéve: az év végére valamivel hét százalék fölötti érték várható. 

Gulyás Gergely felidézte, hogy az elmúlt időszakban a legnagyobb ellenfél az infláció volt, de a kormány tudja tartani a korábban tett vállalását.

Menekültek

Titkosszolgálati jelentések szerint egyre agresszívebben lépnek fel a déli határnál a migránsok, a határvadászok gyakran életveszélyes helyzetekbe kerülnek. Gulyás Gergely hangsúlyozta, míg egyre több, a „józan ész irányába mutató” kijelentés hangzik el egyes uniós politikusoktól és országok vezetőitől ebben a kérdésben, addig az Európai Unió jogi és fizikai értelemben is el akarja lehetetleníteni a határvédelmet.

„Erre jó példa, hogy Magyarországgal szemben még mindig bírósági eljárás folyik a hatékony határvédelem miatt, és nagy valószínűséggel Brüsszel napi bírságot akar fizettetni Magyarországgal, mert a migránsokat a határon megállítjuk és megfékezzük” – fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve, ez a magyar kormány számára elfogadhatatlan és ebben alapvető változásra van szükség európai és nemzeti szinten is.

Digitális állampolgárság

Várhatóan a jövő héten nyújtja be a kormány a digitális állampolgárságról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés elé – közölte Gulyás Gergely. 

A tárcavezető elmondta, a cél, hogy az igazolvány ügyintézés és az elektronikus aláírás mobiltelefonon is megtörténhessen. A későbbiekben a magyar állampolgárok a közműszámláik befizetését tudják majd így intézni. Ahhoz, hogy a magyar gazdaság már közép- és hosszú távon is versenyképes legyen, egyszerűsödjön az ügyintézés, és további leépítések lehessenek az állami bürokráciánál, feltétlenül szükséges a digitalizáció terén nagyot lépnünk előre – fogalmazott a miniszter.

Ukrajna EU-csatlakozása

Magyarország szerint egyelőre privilegizált partnerséget érdemes felajánlani Ukrajnának, de az uniós csatlakozásról szóló tárgyalások megkezdésére mód és lehetőség nincs – mondta Gulyás.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország szolidáris Ukrajnával, amelynek jelentős anyagi és humanitárius támogatást is nyújt. Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy Ukrajna nem teljesítette a tárgyalások megkezdéséhez szükséges feltételeket, és nem is közeledett ehhez az utóbbi időben – mondta. 

Gulyás Gergely példaként a nemzetiségeket, így az ott élő magyarságot is hátrányosan érintő döntéseket, valamint az ukrajnai korrupció helyzetét említette. „Egyet kell, értsünk Juncker korábbi európai uniós biztossal, aki azt mondja, hogy Ukrajna felvétele óriási hiba és tévedés lenne” – fogalmazott, hozzátéve: Jean-Claude Juncker szerint Ukrajna „totálisan korrupt és nem érett az uniós tagságra”. 

A miniszter hozzátette: Magyarországnak régóta világos álláspontja van az Európai Unió bővítését illetően, amely szerint először a folyamatban lévő bővítéseket kell végrehajtani.

Az Ukrajnának ígért uniós támogatások kapcsán Gulyás Gergely rögzítette, nincs szükség arra, hogy a támogatás mögött közös hitelfelvétel álljon.

Emelkedik a minimálbér

Jelentős minimálbér-emelés és garantált bérminimum-emelés várható a jövő év elején – jelentette be Gulyás. A tárcavezető úgy fogalmazott: az emelések mértéke „a legpesszimistább számítások szerint is” meghaladja majd az inflációt, és mind az állami szektort, mind pedig a nem állami szektort érinteni fogja.

Gulyás Gergely kijelentette, hogy a 2024-es év a béremelkedések és a gazdasági növekedés éve lesz. A gazdasági növekedés az előrejelzések szerint a régióban nálunk lesz a legnagyobb – tette hozzá.

(Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. november 9-én. MTI/Máthé Zoltán)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.