December elejétől enyhülhet az üzemanyaghiány

Hamarosan újraindul Százhalombatta, így enyhülhet az üzemanyaghiány.

2022. november 29., 08:43

Szerző:

A Mol Nyrt. jelentős mennyiségű készletein felül a biztonsági kőolaj és kőolajtermék készletek 74 napnyi nettó importnak felelnek meg – ez derül ki a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) adataiból, amit a Világgazdaság szemlézett. Mint írják: véget ér a karbantartás, december 2-től ismét teljes kapacitással működhet a Dunai Finomító, így véget érhet az üzemanyaghiány.

A stratégiai kőolaj készletek 2022. november 15-i, 677 ktonnás mennyisége a hazai finomító körülbelül 40 napnyi folyamatos működtetésére elegendő, míg a 302 millió liter gázolaj, a 265 millió liter benzin biztonsági készlet, valamint a stratégiai kőolaj feldolgozásából származó üzemanyag-mennyiség mintegy 60 napnyi hazai üzemanyag fogyasztást biztosít.

Az MSZKSZ korábban is jelezte, készen áll rá, hogy szükség esetén – amennyiben a tulajdonában álló stratégiai készletek felszabadítására lenne szükség – biztosítsa a hazai finomító, illetve a hazai üzemanyagpiac ellátását. Erre már egyszer szükség volt: a kabinet nyáron két kormányrendeletet is kiadott, amik a biztonsági kőolajtermék-készletek veszélyhelyzeti felhasználásáról szólnak.

A Világgazdaság információi szerint legkorábban december 2-től termelhet ismét teljes kapacitással a százhalombattai Dunai Finomító. Az üzemanyaghiány tehát jövő hét végétől enyhülhet.

A százhalombattai Dunai Finomító 1965-ben kezdte meg működését. A Mol által üzemeltetett finomító 165 ezer hordó/nap (8,1 millió tonna/év) kőolaj-feldolgozási kapacitásával a közép-kelet-európai régió egyik legnagyobb finomítója.

(Kiemelt kép: a százhalombattai Dunai Finomító. Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP)