Csúcsra járatják az oligarchák rendszerét

A kormánypártok látszólagos együttműködése, majd kihátrálása után a Transparency International érthető módon feladta, hogy a parlamenti pártok a közreműködésével alakítsák ki a párt- és kampányfinanszírozás részleteit. Az LMP szerint egy szigorú és átlátható szabályozás, valamint egy tisztességes pártfinanszírozás nélkül csak az oligarchák rendszere erősödhet.

2012. június 2., 10:19

Mint írják: "a politikai elit a rendszerváltás óta adós azzal, hogy korrekt viszonyokat teremtsen pártpénzek körül. A Fidesz-KDNP álságos hozzáállása miatt most ismét távolabb került az ország attól, hogy a politika iránti bizalomvesztés egyik fő forrásának, a párt- és kampányfinanszírozás rendezésének végre a végére járjunk. A korrupcióellenes szervezet bejelentette, hogy a kormánypártok folyamatos mismásolása miatt kiszáll a tavasszal elkezdett egyeztetésből".

Az LMP sajnálja, hogy a Transparency International tapasztalataira nem volt vevő a kétharmados többség, és ezzel megszakadnak a tárgyalások. A párt úgy látja, aki nem akarja a pártfinanszírozás kérdését rendezni, sőt, a pártok állami támogatásának megvonásával kampányol, az valójában az oligarchák rendszerét járatja csúcsra: "Az adófizetőknek nem az az érdeke, hogy a pártok állami támogatása csökkenjen, hanem az, hogy a pénzügyi finanszírozás szabályait szigorúbbá és átláthatóvá tegyék. Pártok nélkül nincsen demokrácia, és tisztességes pártfinanszírozás nélkül nem lehet fellépni a korrupció ellen. Így csak az oligarchák rendszere erősödhet".

A Transparency-nek tele lett a hócipője a kormánypártokkal

Mivel május eleje óta nem sikerült a parlamenti pártok képviselőit egy asztalhoz leültetni és a további próbálkozások a kormánykoalíció pártjainak hozzáállása miatt esélytelennek tűnnek, ezért a korrupcióellenes szervezet lemond arról, hogy segítségével jussanak a pártok egyezségre. Idén április 4-én valamennyi parlamenti párt közös politikai nyilatkozatot fogadott el a párt- és kampányfinanszírozás alapelveiről, és annak aláírásakor két dolgot vállaltak a nyilvánosság előtt: még májusban folytatják az egyeztetést a részletekről, és a tavaszi parlamenti ülésszak végéig benyújtanak egy törvényjavaslatot a parlamentnek, amely biztosítja az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot a párt- és kampányfinanszírozásban. Az utóbbi három hétben három olyan időpontban kísérelte meg a Transparency International Magyarország (TI) az egyeztetés folytatását, melyet előzőleg a kormánypártok javasoltak, és amelyhez az összes többi párt alkalmazkodott. A Fidesz és a KDNP képviselői vagy nem adtak visszajelzést részvételükről, vagy közvetlenül a megbeszélt időpont előtt lemondták a részvételt - írta az ATV.

A TI márciusban bemutatott, a magyarországi korrupciós helyzetet átfogóan vizsgáló tanulmányának legfontosabb következtetése az volt, hogy magánérdekek fogságába került az állam. „A pártfinanszírozás az egyik olyan terület, amely a legriasztóbb korrupciós kockázatoknak van kitéve. Az illegális párt- és kampányfinanszírozásban rejlő korrupció problémája nem új jelenség a magyar közéletben, de annak rendezéséhez 2010-ig esély sem volt a 2/3-os konszenzus megteremtésére. Idén tavasszal azért javasolta a TI a pártfinanszírozásról szóló kerekasztal összehívását, mert a szavak szintjén valamennyi párt részéről szándék mutatkozott a közös megoldás keresésére”- írja közleményében a szervezet, mely szerint önmagáért beszél az a tény, hogy a Fidesz és a KDNP több mint 260 országgyűlési képviselőjének nem sikerült megoldania azt, hogy az elmúlt hónapban az általuk megjelölt időpontokban jelen legyenek, és részt vegyenek az egyeztetésen. „A Transparency International Magyarország legnagyobb sajnálatára belátja, hogy a kormánypártok vagy nem kívánják ezt a kérdést konszenzusos módon rendezni, vagy pedig egyáltalán nem tartják problémának a pártok törvénytelen és átláthatatlan finanszírozási gyakorlatát. A TI ezért lemond arról, hogy ebben az ügyben közvetítő szerepet vállaljon a pártok között”- írják.

2024. februárban a kivitel volumene 3,4 százalékkal haladta meg, a behozatalé 4,7 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. A külkereskedelem aktívuma 1,7 milliárd euró volt, az egyenleg 1,2 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest - közölte csütörtökön kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).