Brutális drágulásra számíthatunk a magyar tejpiacon

Folyamatos, lassú árnövekedésre lehetett számítani az év elején a tejtermelőknek, ami annak ellenére is megvalósulhat, hogy nominálisan az év eleje óta nem látszik a nyers tej átvételi átlagárának emelkedése.

2021. október 21., 19:35

Szerző:

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 112,65 forint/ kilogramm volt idén szeptemberben. A fehérjetartalom és a zsírtartalomjavulása, valamint az alapár 1%-os emelkedése mellett a nyerstej átlagára 3%-kal nőtt 2021 szeptemberében az idén augusztusihoz képest, és 10%-kal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát – írja az agrárszektor.hu.

A nyerstej kiviteli ára 123,97 forint/kilogramm volt 2021 szeptemberében, az előző havihoz képest 8%-kal, az előző év azonos hónapjához viszonyítva 14%-kal emelkedett. A kiviteli ár 10%-kal haladta meg a termelői átlagárat. Az előző év azonos hónapjához képest a hazai előállítású tejtermékek közül emelkedett a gyümölcsös joghurt (+6%), a 2,8%-os zsírtartalmú dobozos tartós tej (+4%), a 2,8%-os zsírtartalmú zacskós friss tej, a kefir és a tejföl (egyaránt +3%), az 1,5%-os zsírtartalmú dobozos tartós tej és a 2,8%-os zsírtartalmú dobozos friss tej (egyaránt +2%), a tehéntúró, az ömlesztett sajt és a natúr joghurt (egyaránt +1%) feldolgozói értékesítési ára, a trappista sajté, az adagolt vajé és a vajkrémé stagnált. A KSH adatai szerint ugyanebben az összehasonlításban emelkedett a trappista sajt (+4%), a 2,8%-os zsírtartalmú UHT (tartós) dobozos tej (+3%) és a 2,8%-os zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej fogyasztói ára, az 1,5%-os zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tejé stagnált.

Az AKI adataiból az is kiderült, hogy a nyers tej kiszállítása 71 százalékkal haladta meg augusztusban az előző év azonos hónapjáét, de ez a nagymértékű növekedés az összes tejre vonatkoztatva már szerényebb, hiszen a terméktanács adatai szerint az elmúlt hónapokban a 12 százaléka értékesült külföldön a spotpiacon.

(Kiemelt képünk illusztráció. A legnagyobb, nyolc kilogrammos sajt az érlelőben. A Kőröstej Kft. hajdúböszörményi üzemében napi 250.000 liter tejet dolgoznak fel és gyártanak belőle nagyrészt kashkaval és trappista sajtot. A társaság hajdúböszörményi üzemébe nagyüzemek, mezőgazdasági vállalkozások és őstermelők szállítják a tejet. Fotó: Oláh Tibor / MTVA/Bizományosi)