Brutális ábrán, hogyan zsákmányolják ki a magyar dolgozókat az autógyártók

2019. január 30., 16:11

Szerző:

Az Audi-sztrájkban a munkavállalók egyik visszatérő érve, hogy a magyarországi gyár gazdálkodási adatai sokkal magasabb béreket indokolnának.

Az Eurostat adatai alapján egészen látványos ábra rajzolódik ki, eszerint egész Európában a magyar autóipari munkaerő a legtermelékenyebb, ha a 100 euró munkaerőköltségre jutó hozzáadott értéket vesszük figyelembe.

A magyar ágazat (és benne bizonyára a domináns súllyal szereplő győri Audi) nem csupán a kontinensen, hanem még a régión belül is kimagasló hatékonyságot mutat.

Az adatok ugyan 2016-osak, és bár azóta jelentős béremelések történtek a régióban, a nagy képet biztosan nem írják át – írja a Portfolio és mutatja is:

100 euró munkaköltségre jutó hozzáadott érték a járműgyártásban (2016)
Fotó: Eurostat

Tegnap 17:53

Januárban 53 éves mélypontra süllyedt Amerikában a munkanélküliségi ráta. A szabadidős- és vendéglátóipar 128 000 új munkahelyet teremtett, és ezzel az összes ágazat élére állt. Jelentősen bővült még a szakmai és üzleti szolgáltatások (82 000), a kormányzati szektor (74 000) és az egészségügy (58 000).

Ellenőrizte a fogyasztóvédelem a boltokat: 468 boltból 99-ben nem találtak jogsértést. A kormányszóvivő sajtótájékoztatóján közölte, az árstophoz kapcsolódó jogsértések akár 3 millió forintos bírságot is jelenthetnek az adott vállalkozásnak. Ha ismételt jogsértést követ el az üzlet, az előző bírság kétszeresét kell megfizetnie. 

Januárban 8146 külföldi használt személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, ami 8 százalékos emelkedés az előző havi mélyponthoz képest, de 23 százalékkal marad el a tavaly januárban regisztrált 10 607 darabtól – közölte a Datahouse friss adatai alapján a JóAutók.hu.