Boom a svéd bio-termékek piacán: nincs elég hazai
Az utóbbi évek megváltozott fogyasztási szokásainak köszönhetően egyre többen keresik és vásárolják a helyben, illetve a környezettudatos és társadalmi szempontból etikus módon előállított élelmiszereket. A svéd szövetkezetek, gazdák és kistermelők együtt is alig képesek kielégíteni a piacot, s a vásárlók igényeit.
Egyre többen vagyunk – különösen a negyven év alatti korosztályokhoz tartozó svédek –, akik alaposan megforgatják az üzletek polcaira tett élelmiszereket, a bio-előéletre utaló, azt igazoló kis címkék után kutatva, mielőtt aztán az aznapi betevővel megpakolt nagy barna papírzacskóval hazafelé vennénk az utat.
Az egyre hódító egészségesebb életmód, érthetően, növekvő igényt támaszt a vegyszermentesen és energiatakarékosan, etikusan megtermelt élelmiszerek iránt. Ezek a természetes alapanyagok és késztermékek már megtalálhatók minden élemiszerboltban, alig valamennyivel drágábban, mint a többi...
Azonban, szezonról szezonra még többre mutatkozik igény. Ebben szerepet játszottak a felvilágosító cikkek, reklámok – és persze, a saját megjavult közérzetünk megtapasztalása is.
A bio-termék hiányt látva a kormány most elhatározta, megvizsgálja, milyen lehetőség van a természetes módon előállított élelmiszerek kínálatának növelésére – holott ezek behozatala már eddig számottevőnek volt mondható. A gazdák anyagi ösztönzésre is számíthatnak majd az államtól. A miniszterelnök arra kérte szakminiszterét, mozgasson meg minden követ, mind idehaza, mind Európa-szerte, hogy bőséges legyen a kínálat.
Íme, itt a kiváló lehetőség a piacot kereső magyar gyümölcs- és zöldségtermelőknek is!
Forrás:
DN