Boom a svéd bio-termékek piacán: nincs elég hazai

Az utóbbi évek megváltozott fogyasztási szokásainak köszönhetően egyre többen keresik és vásárolják a helyben, illetve a környezettudatos és társadalmi szempontból etikus módon előállított élelmiszereket. A svéd szövetkezetek, gazdák és kistermelők együtt is alig képesek kielégíteni a piacot, s a vásárlók igényeit.

2011. október 16., 10:46

Egyre többen vagyunk – különösen a negyven év alatti korosztályokhoz tartozó svédek –, akik alaposan megforgatják az üzletek polcaira tett élelmiszereket, a bio-előéletre utaló, azt igazoló kis címkék után kutatva, mielőtt aztán az aznapi betevővel megpakolt nagy barna papírzacskóval hazafelé vennénk az utat.

Az egyre hódító egészségesebb életmód, érthetően, növekvő igényt támaszt a vegyszermentesen és energiatakarékosan, etikusan megtermelt élelmiszerek iránt. Ezek a természetes alapanyagok és késztermékek már megtalálhatók minden élemiszerboltban, alig valamennyivel drágábban, mint a többi...

Azonban, szezonról szezonra még többre mutatkozik igény. Ebben szerepet játszottak a felvilágosító cikkek, reklámok – és persze, a saját megjavult közérzetünk megtapasztalása is.


A bio-termék hiányt látva a kormány most elhatározta, megvizsgálja, milyen lehetőség van a természetes módon előállított élelmiszerek kínálatának növelésére – holott ezek behozatala már eddig számottevőnek volt mondható. A gazdák anyagi ösztönzésre is számíthatnak majd az államtól. A miniszterelnök arra kérte szakminiszterét, mozgasson meg minden követ, mind idehaza, mind Európa-szerte, hogy bőséges legyen a kínálat.

Íme, itt a kiváló lehetőség a piacot kereső magyar gyümölcs- és zöldségtermelőknek is!

Forrás:

DN

A nyugdíj összegének növelése érdekében többféle társadalombiztosítási megállapodás köthető, amelyek lehetővé teszik a szolgálati idő és az alapkereset bővítését is, így biztosítva a magasabb nyugdíjat, illetve az elégséges szolgálati időt a jövőben.