Befuccsolt a Mol cége

Felszámolási eljárást indított a bíróság a Magyar-Amerikai Geotermia Kft. ellen – tudta meg a Gazdaság.hu üzleti hírügynökség. Az amerikai tőkével megsegített molos társaság nagy tervekkel indult, de mégsem sikerült tető alá hozni geotermiás erőművet.

2012. március 3., 06:01

Korábbi hírek szerint 167 ezer dollárral támogatta az Egyesült Államok kereskedelemfejlesztési ügynöksége annak a megvalósíthatósági tanulmánynak az elkészítését, amelyben a Mol a geotermikus erőmű építését vizsgálja - írja a

gazdasag.hu . Konkrét terv is napvilágot látott: első körben egy kisebb, 5 megawattos a földből kitermelhető meleg vízzel működtetett villamos erőmű építését tervezték, amennyiben a megvalósíthatósági tanulmány pozitív eredményt mutat.

Az Egyesült Államok Geotermikus Energia Szövetsége egy 2005-ös tanulmányban 2010-re 65 megawattos erőmű felépítését vizionálta a Magyar-Amerikai Geotermia Kft. vezetésével. Ez azonban nem valósult meg: a társaság végelszámolásáról döntöttek tavaly márciusban,a napokban viszont a Fővárosi Bíróság közzétette a cég felszámolási eljárásának megindítását.

A Magyar-Amerikai Geotermia Kft.-t 1997-ben alapította a Mol, a társaságba két amerikai cég szállt be, az Ogden Power International Holdings Inc. és a Davenport Power LLC. A fellelhető éves beszámolók szerint mindössze százezer forintos tételeket költöttek évente, a társaság mérlegfőösszege is csupán néhány millió forintot tett ki az elmúlt időszakban.