Egyre nagyobb Csányi Sándor konkurenciája: újabb bank csatlakozott a Mészáros-közeli pénzintézeti monstrumhoz

2020. május 27., 15:43

Szerző:

A Budapest Bank Zrt. (BB) csatlakozik az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (MTB) és az MKB Bank Nyrt. (MKB) stratégiai együttműködéséhez,

amelyben egy hazai tulajdonú bankcsoport létrehozásának keretrendszerét vizsgálják meg és készítik elő - közölte a három pénzintézet. 

 

Mint írják,  az MTB, mint a Takarék Csoport központi bankja, és az MKB május 15-én írt alá szándéknyilatkozatot egy közös pénzügyi holding társaság létrehozásáról, amelyhez kedden csatlakozott a BB.

A pénzintézetek a Magyar Bankholding Zrt.-t három egyenlő tulajdonrésszel alapítják meg.

A Takarékbank, az MKB és a BB összesen csaknem 1,9 millió ügyfelet szolgál ki, a hazai bankfiókhálózat közel felét, több mint 920 fiókot működtetik, együttes mérlegfőösszegük megközelíti az 5800 milliárd forintot, amivel Magyarország második legnagyobb bankcsoportjává válhatnak - írták.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A Budapest Bank jelentős lakossági, mikro- és kkv-portfóliója jól illeszkedik a Takarék Csoport és az MKB Csoport ügyfélköréhez, mindenekelőtt a lakossági személyi kölcsönök, hitelkártyák, áruhitelek és gépjármű lízing terén elfoglalt piaci pozíciója, valamint a mikro- és kkv-szektorra szabott standard hitelei révén erősítheti a stratégiai együttműködést.

A Budapest Bank csatlakozásával nagyobb piaci jelenlét és versenyképesebb fellépés lehetősége nyílhat meg a résztvevők számára,

ami jobban szolgálhatja a gazdaságpolitikai célokat és a járványhelyzet okozta gazdasági visszaesést követő talpra állást - áll a közleményben.

A Magyar Bankholding Zrt. leendő elnök-vezérigazgatója Vida József,

az igazgatóság tagjai Balog Ádám, az MKB Bank elnök vezérigazgatója, Lélfai Koppány, a BB elnök-vezérigazgatója, Bencze András, Tajthy Attila és Vida József.

Átadták a Junior Prima Díjakat színház- és filmművészet Vida József
Fotó: Fotó: MTI/Mohai Balázs

Korábbi közlés szerint az alapítási engedély iránti kérelmet május végén nyújtják be a Magyar Nemzeti Bankhoz.

Az egyesülésről, az együttműködés formájáról a bankok tulajdonosai a későbbiekben nemzetközi szakértők bevonásával döntenek.