Bajba kerülhetnek a kézműves sörfőzdék

Alig tudtak kiláblani a járvány miatti lezárásokból a kézműves sörfőzdék, most pedig az energiaválsággal és a gazadsági válsággal kell megküzdeniük.

2022. augusztus 7., 16:50

Szerző:

Nagyjából erre az évre kezdett visszaállni a kereslet a kézműves sörök iránt, azonban a forint gyengülése, az infláció és az energiaválság miatt kénytelenek lesznek árat emelni a sörfőzdék – írta a Pénzcentrum.

Külföldön a nyersanyagok ára jelentősen emelkedett, erre viszont rátesz egy lapáttal a forint. Az alapanyagok beszerzésekor a magyar főzdéknek is ugyanazt az árat kell megfizetni, a gyenge forint miatt viszont most ez jóval többe kerül a magyar főzdéknek, mint év elején. A kézműves söröknél pedig ez a drágulás még szembetűnőbb lehet, ugyanis ők sokkal jobb minőségű alapanyagokból dolgoznak.

A portál megjegyzi, hogy az áremelés elkerülhetetlen, amit már többen meg is léptek. A legtöbb helyen már átlagosan 15 százalékkal emelkedtek a kisüzemi sörök árai. A főzdék elmondása alapján ez viszont közel sem elég ahhoz, hogy a megemelkedett gyártási költségeket fedezze, ráadásul a piaci benzinár hatása még csak most fogja elérni őket. Emiatt további drágulásra kell számítani. Gyenge Zsolt, a Fóti Kézműves Sörfőzde tulajdonosa és a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke szerint nem lesznek hajlandóak az emberek magasabb áron megvenni a sörfőzdék termékeit.

„Ugyan lesz egy réteg, aki ezt megengedheti magának, de a fogyasztóközönség jelentős része el fog menni az alsópolcos termékek irányába”

– hangsúlyozta. Gyenge emellett azt mondta, hogy összeomlásra számít, sorra fognak bezárni a főzdék. A HopTop sörfőzde egyik alapítója arról számolt be, hogy nem az alapanyagra megy el a legtöbb pénz, hanem az állandó költségekre, amikre február óta négy-ötszeres árat fizetnek. A Monyó az alapanyagok drágulása mellett alapanyag és csomagolóanyag folyamatos drágulásáról is beszámolt. A Horizontnál is drasztikusan emelkedtek termelési költségek az elmúlt évben, ennek jelentős részét teszi ki az energiaárak, melyek most 2,5-szeresébe kerülnek, mint 2021-ben. 2022-ben átlagosan 18%-os emelés volt a Horizont söröknél.

(Kiemelt képünk illusztráció. Szent Patrikról, Írország védőszentjéről emlékeznek meg a Kilroy's étterem vendégei a Virginia állambeli Springfieldben 2020. március 17-én. Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)