A Babakötvény árnyoldalai ⁄ Érdemes más alternatívát keresni?

Állami támogatás, biztonságos befektetési lehetőség, gyermekünk anyagi boldogulását segíti – szülőként ennél több érvre általában nincs is szükségünk egy előtakarékosság elindításához. A Babakötvény pedig mindezeket maradéktalanul meg is adja számunkra, de ennek a terméknek is vannak hátulütői. Melyek ezek és milyen egyéb alternatívákat érdemes még megnéznünk a Babakötvény mellett? 

2024. május 16., 11:54

Szerző:

Szülőként a legfontosabb feladatunk, hogy segítsük gyermekünk boldogulását, ami magába foglalja azt is, hogy kellő anyagi háttérrel segítjük őt önálló élete kezdetén. Legyen szó a tandíj, a lakhatás, esetleg a külföldi tanulmányok finanszírozásáról, a karrier megalapozása komoly befektetést igényel, amit diákmunka ide vagy oda, a gyerek még képtelen maga megoldani.

Erre szolgálnak az olyan hosszú távú gyermek-megtakarítási lehetőségek, mint a Babakötvény is, hogy az évek során havi kisebb összegek befektetésével végül komoly megtakarítást tudjunk felhalmozni, ami megadhatja a kellő lendületet az önállósághoz.

A Babakötvény ehhez nyújt segítséget, de itt is fontos tisztában lennünk az esetleges hátrányokkal, hogy milyen korlátai vannak ennek a megtakarításnak, és hogy mennyire piacképes más megoldásokhoz képest.

Mit tud a Babakötvény?

A Babakötvény egy specifikus állampapír. Ha gyermekünknek Start-értékpapírszámlát nyitunk a Magyar Államkincstárnál, akkor bármikor befizethetünk erre a számlára, a befizetéseinket pedig automatikusan Babakötvényekre váltja a rendszer. Ezek az állampapírok kamatoznak, így nő évről évre a megtakarításunk értéke.

A befizetéseink értékét a Babakötvény kamata mellett többféle állami támogatás is növeli. Egyrészt az a 42.500 forintos életkezdési támogatás, amelyet minden 18 év alatti Magyarországon élő, magyar állampolgárságú gyermek, valamint minden 2017. június 30. napja után született külföldön élő magyar állampolgárságú vagy Magyar igazolvánnyal rendelkező gyermek számára automatikusan kiutal a MÁK. Másrészt befizetéseink után 10%, évente maximum 12.000 Ft állami támogatást is kapunk megtakarításunkhoz.

Az állami támogatás mellett elvitathatatlan előnye a Babakötvénynek a biztonság. Mivel a pénzünk állampapírokba kerül, nem kell tartanunk attól, hogy az esetleges kedvezőtlen piaci hatások miatt ne kapnánk meg az előre beígért kamatot, amelyek ráadásul tovább bővítik a megtakarításunkat, így a kamatos kamattal egyre dinamikusabban nőhet az itt tartott pénzösszeg.

A Babakötvény a maga egyszerűségével, biztonságosságával és a kínált támogatásokkal kétségtelenül hasznos konstrukció lehet a gyermekük életkezdésére előtakarékoskodók számára. Érdemes azonban megismerkedni a gyenge pontjaival is, hiszen elképzelhető, hogy egyeseknek nem a Babakötvény lesz a legjobb választás, esetleg van a piacon még jobb gyermekcélú megtakarítás.

Lássuk, mik a Babakötvény gyenge pontjai!

Vész esetén nem férünk hozzá a megtakarításhoz

A legnagyobb hátránya a Babakötvénynek, hogy a befizetésekkel ellentétben a pénzünkhöz való hozzáférés már teljesen rugalmatlan. Ha elindítottuk ezt a megtakarítást, akkor nem férhetünk hozzá a pénzünkhöz, míg a gyerek nagykorú nem lesz. Sőt, akkor is csak ő lesz jogosult erre.

Ez egyfelől előny is lehet, hiszen így, ha akarnánk se tudnánk elkótyavetyélni ezt a hosszú távú megtakarításunkat, és a gyerek sem tudja például valamilyen konzolra vagy más extrákra elkölteni. Akkor viszont már nagyon is problémás lehet ez, ha a család időközben munkahely elvesztése vagy épp súlyos betegség miatt nehéz anyagi helyzetbe kerül, vagy esetleg a gyerek középiskolai tanulmányainak és lakhatásának finanszírozásához lenne szükségük a pénzre.

Ennyiben a Babakötvény rugalmatlanabb a többi állampapírnál is, ahol a lejárat előtt is kivehetjük a pénzünket.

Alacsony kockázat, kis haszon

Magától értetődő gyengesége a Babakötvénynek, hogy alacsony hozamot tud csak kínálni a befizetéseink után. Ezzel fizetjük meg a fent említett biztonságot, hogy bármerre is megy a piac, mi számíthatunk arra, hogy megkapjuk az államilag garantált kamatot.

Eközben azonban komoly hátrányt szenvedünk a Babakötvény kínálta 3%-os reálkamattal, hiszen a BUX, DAX és egyéb vezető tőzsdei befektetések 2023-ban messze nagyobb hozamot értek el. De az egyéb gyermekcélú megtakarítások is stabilan 5-6%-ot teljesíthetnek, márpedig 2-3 százalék 18 éves időtávon komoly különbséget eredményez.

A kamatos kamat hatása korlátozott

A hosszú távú megtakarítások egyik legnagyobb előnye, hogy az évek során a kamatos kamat hatásának köszönhetően egyre nagyobb mértékben bővülhet a megtakarításunk. Ez igaz a Babakötvényre is, azonban ez a hatás itt több oknál fogva is csak korlátozottan érvényesül.

Egyrészt a kamatok alacsony szintje – ahogy azt az előző szakaszban már bemutattuk –, másrészt pedig egy idei kormányrendelet miatt.

Február 13-tól ugyanis már nem fizethetünk be bármekkora összeget a Start-számlánkra: évente maximum csak 1,2 millió, vagyis havi 100.000 forintot fektethetünk Babakötvénybe. Ez főleg azért lehet nagy érvágás a korábbiakhoz képest, mert minél nagyobb összeggel tudjuk beindítani a Start-számlát, annál erősebben érvényesül a kamatos kamat hatása. Az éves befizetések limitálásával azonban nagyban csökken ez a fajta mozgásterünk, ami korlátozza, hogy a futamidő alatt mennyi pénzt gyűjthetünk össze.

„Időnként” kiemelkedő kamatozás

Mivel alacsony kockázatú állampapírba fektetünk, ennek megfelelően a hozam szintén mérsékelt. Bár időnként látunk a Babakötvénynél kiemelkedő kamatozást, ez csupán az előző időszak magas inflációjának hatása. 2024-ben például látszólag szépen hoz a kötvény, jól hangzik a 20,6%-os kamat, de ne felejtsük el, hogy 2023-ban az éves infláció is magas (17,6%) volt.

A Babakötvény reálkamata csupán három százalék

Az inflációval korrigálva a reálkamat alacsony és magas infláció mellett is csupán 3%, aminél jóval kedvezőbb eredményeket is elérhetünk a piacon más megtakarítási termékekkel.

A Babakötvény alternatívái

Látva a fenti hátulütőket, nézzük meg, milyen jobb választási lehetőségeink lehetnek a Babakötvény helyett vagy épp mellett!

Kiegészíthetjük magyar állampapírokkal

Ha ragaszkodunk az állampapírok nyújtotta kiszámíthatósághoz, vásárolhatunk a Babakötvény mellé további eszközöket a Magyar Államkincstár palettájáról. Itt érdemes kihasználni a lehetőséget, és különféle futamidejű papírokat vásárolni.

Találunk a kínálatban 1-től egészen 19 évre szóló állampapírt is, így taktikázhatunk azzal, hogy legyen hosszú távú és gyorsabban hozzáférhető befektetésünk is. Ezzel a távlati céljainkra is előtakarékoskodhatunk, miközben a rövid távú likviditásunkat sem engedjük el.

Sőt, rendelkezésünkre állnak az inflációkövető vagy épp devizaalapú állampapírok is. A diverzifikálás lehetősége mellett ennek a megoldásnak a fő előnye a Babakötvényhez képest, hogy nem kell megvárnunk gyermekünk nagykorúságát, hogy szükség szerint kivehessük a pénzünket.

Külföldi állampapírok, befektetési jegyek, részvények

Ha a hazai állampapíroknál nagyobb hozamot szeretnénk elérni, és ezért cserébe elviselünk némi kockázatot, akkor más eszközökben is gondolkozhatunk. Egy értékpapírszámlán már befektethetünk eszközalapokba, kötvényekbe, részvényekbe és külföldi állampapírokba is.

Ez csupán a saját kockázattűrő képességünktől függ, miközben a tartós befektetési számlának (TBSZ) köszönhetően 3 év után 10%-ra, 5 év után pedig 0-ra csökkenthetjük a befektetéseink után fizetendő adó mértékét.

A kérdés tehát, a magasabb hozamért mekkora kockázatot vagyunk hajlandóak vállalni – ez alapján kell kialakítanunk saját befektetési stratégiánkat és portfóliónkat.

Biztosítói gyermek-megtakarítások

De érdemes megnézni a biztosítók kínálatát is, ahol a megtakarításos életbiztosítások számos előnnyel szolgálhatnak számunkra. Ezek keretében úgy fektethetjük be megtakarított pénzünket, hogy közben biztosítási fedezetet is kapunk a váratlan helyzetekre a hozam mellett.

Ezek között a biztosítások között már találunk olyanokat, amelyeket akár kisebb összeggel is elkezdhetünk, ráadásul a befektetéseink kezelését a szolgáltató szakértőire is rábízhatjuk, hogy ne rajtunk álljon ennek terhe.

Ezzel a módszerrel a Babakötvénynél jóval előnyösebb kamatkondíciókhoz juthatunk, az államtól független befektetésünk lesz, ráadásul az eszközalapoknak köszönhetően jól diverzifikált is lesz a portfóliónk.

A rugalmasság terén is többet kapunk itt a Babakötvénynél, hiszen nincs életkorhoz kötve a lejárat és szabad felhasználású a megtakarításunk. A legrosszabb helyzetekre pedig biztosítási fedezetet is adnak ezek a konstrukciók, miközben, ha legalább 10 évig tartjuk a rendszeres díjas életbiztosításunkat, akkor adómentesen férhetünk a pénzünkhöz.

Mérlegeljük lehetőségeinket és kockázatvállalási hajlandóságunkat

A Babakötvénynek az állami támogatástól a biztonságig kétségkívül komoly előnyei vannak, azonban ne hagyjuk figyelmen kívül a gyengéit sem, mint például a rugalmatlanság vagy a mérsékelt hozamok. Éppen ezért érdemes szem előtt tartani az egyéb alternatívákat, amelyekkel akár magasabb hozamot, szélesebb körű befektetési lehetőségeket, több rugalmasságot vagy éppen előnyös kiegészítő szolgáltatásokat is nyerhetünk.

(Képek forrása: Drazen Zigic/Freepik)

(x)

Az európai e-kereskedők érdekvédelmi szervezete és tágországi társult szervezetei nyílt levélben fordultak az EU és a tagországok törvényhozásához, hogy lépjenek fel a Temu szerintük piactorzító működésével szemben.

2024. június 21., 08:34

Az Eurostat friss összesítése alapján 2023-ban Magyarország lett az Európai Unió legkevesebbet fogyasztó országa. Már nem csak a románok, hanem a bolgárok is megelőznek minket, Magyarország az Európai Unió legszegényebb országa.