Az OTP bevásárolta magát Mészáros Lőrinc cégeibe

2018. július 30., 12:31

Szerző:

Az OTP Csoport 1,5 százalékos részvénycsomagot vásárolt a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt.-ben, illetve további 2 százalékos tulajdont szerzett az OPUS Global Nyrt.-ben. Az eladó mindkét esetben a Konzum PE Magántőkealap volt – írja a 24.hu.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő társaságok közös közleményben számoltak be az ügyletről a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Eszerint tőzsdén kívüli ügylet formájában a Konzum PE Magántőkealap 439 262 darab (1,5 százalék) Konzum, valamint 6 millió 505 ezer 957 darab (2 százalék) OPUS Global törzsrészvényt értékesített az OTP csoport által kezelt értékpapír alapoknak és portfolióknak (OTP Alapkezelő Zrt. és az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. számára).

A közleményben Jászai Gellért, a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója a tranzakciók előzményeként megemlítette, hogy az OTP Ingatlanbefektetési Alap idén márciusban befektetésre érdemesnek találta a cégcsoport érdekeltségébe tartozó Appeninn Holding Nyrt.-t, amelyben közel 6 százalékos részvénycsomagot vásárolt.

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.