Az omega-3 zsírsavakkal dúsított margarin nem segített a szívbetegeken

2010. augusztus 30., 23:03

Nyomtatás
2010. augusztus 30. 14:57

Nem védte meg a korábban szívrohamon átesett pácienseket az újabb infarktustól az omega-3 zsírsavakkal dúsított margarin fogyasztása - közölték eredményüket vasárnap holland kutatók. Több mint 4 800 páciens egészségét 40 hónapig követték nyomon. A vizsgálat során kiderült, hogy az omega-3 zsírsavakkal dúsított margarint fogyasztó pácienseknél nem csökkent a súlyos szívrohamok és más szívérrendszeri események kockázata azokhoz képest, akik nem ilyen margarint ettek.

Daan Kromhout kutatásvezető, a Wageningeni Egyetem munkatársa elmondta, a hatékonyság hiánya utalhat arra is, hogy a 85 százalékos arányban koleszterinszintet csökkentő sztatint, valamint vérnyomáscsökkentőt és vérhígítót szedő páciensek gyógyszerezése jól volt beállítva.

A tanulmányban részt vevő emberek 60 és 80 év közötti férfiak és nők voltak, akik nagyjából négy évvel korábban szenvedtek el szívrohamot. A tanulmány eredményeit vasárnap ismertették az Európai Szívgyógyász Társaság stockholmi konferenciáján, és tették közzé a New England Journal of Medicine című orvosi folyóirat online kiadásában.

Tegnap 14:29

Miközben a májusi infláció már a kitűzött célsávban van, a szakértők szerint korántsem lehet hátradőlni. A jegybank szerint csak 2027-re stabilizálódhat a helyzet úgy, hogy a 3%-os cél ne csak pillanatnyi eredmény legyen.