Az MNB belátta, hogy a CSOK és a többi keresletélénkítő döntés is drágította az építőanyagokat

A jegybank úgy fogalmazott, hogy „a keresletbővítő kormányzati intézkedések és a kapacitáskorlátok miatt is drágultak az építőanyagok.”

2021. szeptember 24., 13:14

Szerző:

Az MNB a napokban közzé tett inflációs jelentésében kijelentette, hogy az építőanyagok drasztikus drágulását nem csupán a globális áremelkedés, hanem az Orbán-kormány évek óta tartó keresletélénkítő döntéssorozata okozta – írta az mfor.hu.

A jegybank viszont előre megjegyzete, hogy az építőipari anyagköltségek nagymértékű emelkedése elsősorban a koronavírus-válság utáni globális termelési és ellátási problémákra vezethető vissza. A gazdaságok kilábalása a nyersanyagok iránti kereslet jelentős élénkülését eredményezte, amivel a kínálat nem tudott lépést tartani. A leállított gyárak újraindítása hosszabb időt vesz igénybe és a válság következtében a kapacitásbővítő beruházások egy részét is elhalaszthatták. A globális folyamatok hatása a hazai építőipari árakban is megjelent.

Az MNB viszont elismerte, hogy a drágulás hátterében nem csak globális tényezők állnak. Magyarországon ugyanis a koronavírus-válság előtt is jelentős mértékű volt az áremelkedés. A lakóépületek építési költsége 2018 és 2020 között hazánkban drágult a legnagyobb mértékben (közel 9 százalékkal) az uniós országok körében. Továbbá folytatták, hogy a keresletbővítő intézkedések (kedvezményes lakásáfa visszavezetése, otthonfelújítási program, illetékmentes lakásvásárlás és visszaigényelhető lakásáfa CSOK igénybevétel esetén) árnövelő hatással bírnak, mivel az építőipar termékei és szolgáltatásai iránt magasabb áron is keresletet támasztanak, így a támogatások egy része az építőipari vállalatoknál csapódik le.

(Kiemelt képünk illusztráció: Debrecen, 2018. augusztus 12. A két szülő, Nemes József és Nemes- Bogdándy Éva mellett gyerekeik - Olivia és Olivér - lakja a házat. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) két gyerek után igényelhető támogatásának felhasználásával házat épített a debreceni Nemes család. Saját terveik alapján, 600 négyzetméteres telken készült el az egyszintes, 120 négyzetméteres hasznos lakóterületű épület, a város egyik zöld övezetében. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)