Az áfacsökkentés nem feltétlenül jelentene olcsóbb élelmiszert
A jelenlegi 27 százalékos áfa alá tartozó élelmiszerek adóját 10 százalékra csökkentené több szakmai szervezet. A javaslattal nyár óta a kormány is foglalkozik.
Évente csaknem 130 milliárd forint áfát csalnak el a magyar élelmiszer-ágazatban egy most elkészült felmérés szerint. A Magyar Húsipari Szövetség úgy számol, hogy csak a friss tőkehús piacának több mint 30%-a valamilyen szinten feketén zajlik. Éder Tamás elnök szerint a 27 százalékos áfa pont azokat a cégeket bünteti, akik nem csalnak adót.
Hasonló tapasztalatokról számolnak be a zöldség-gyümölcs kereskedők is. Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács igazgatója a Híradónak azt mondta, hogy a piacon katasztrofális a helyzet, mert az eladott árúnak csaknem a fele számla nélkül cserél gazdát.
A kormány már nyáron megkezdte az egyeztetést a szakmai szervezetekkel az alapvető élelmiszerek áfájának esetleges csökkentéséről. A vidékfejlesztési miniszter azt mondta, folyamatosan dolgoznak a feketegazdaság visszaszorításán.
Fazekas Sándor ugyanakkor úgy véli:s jelentős bevételtől esne el a költségvetés egy azonnali áfacsökkentés esetén, és az sem biztos, hogy olcsóbbak lennének az élelmiszerek a boltokban, mert a kereskedelemben eltűnhet az árkülönbözet.