Aranyat vásárolt az MNB, megtízszerezte Magyarország készletét

2018. október 16., 13:18

Szerző:

A Magyar Nemzeti Bank bejelentette, hogy jelentősen megemelte Magyarország aranytartalékát, így 2018 októberében az ország nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára, azaz tízszeresére emelkedett, amivel elérte a 70 évvel ezelőtti szintet. 

A Magyar Nemzeti Bank 1986 óta most először vásárolt újra aranyat, amelynek a szállítmányát október első felében hozták Magyarországra.

Fotó: mnb.hu

A jegybank azt írja, hogy a nemesfém országon belüli birtoklása összhangban van a nemzetközi trendekkel, támogatja a pénzügyi stabilitást és tovább erősítheti a Magyarország iránti piaci bizalmat. Értéke mintegy 1,24 milliárd dollár. A nemzetközi tartalékon belül az aranytartalék aránya ezzel 4,4 százalékra emelkedett, ami megfelel a nem-euroövezeti közép-kelet-európai országok átlagának.

Matolcsy György jegybankelnök keddi sajtótájékoztatón az Index szerint elmondta, hogy ez gazdaság- és nemzetstratégiai fontosságú döntés, a tartalék 12,5 kilós arany rudakban van. Azt is közölte, hogy Orbán Viktor kezdeményezte egy éve, hogy az MNB gondolja át az aranystratégiát, ezután döntöttek a tartalék növelése mellett.

A tájékoztatón Nagy Márton, a jegybank alelnöke megjegyezte, hogy szerinte monetáris politikai szempontból stabilitási szerepe van az aranynak, és bizalmat épít a jegybankkal szemben. A régióban amúgy a lengyeleknek van a legtöbb aranyuk, összesen 112 tonna, arányaiban pedig Romániának, ott 103 tonna a tartalék 10 százalékát teszi ki. Az alelnök kijelentette, hogy a legtöbb aranya az Egyesült Államoknak van, 8000 tonna, de az elmúlt években Kína és Oroszország is elkezdett aranyat felhalmozni.

Az Index emlékeztet arra, hogy Nagy Márton tavaly még arról írt, hogy a makrogazdasági sérülékenység megítélése szempontjából már nem az aranynak, hanem elsősorban a likvid, biztonságos, devizaköveteléseket is magába foglaló nemzetközi tartalékállománynak van jelentősége, és az arany jelenleg már csak mint potenciális befektetési eszköz szerepel a jegybanki mérlegekben.